Danas spremamo: Tart sa borovnicama i makom
Danas je, na Food Planet-u, pažnja usmerena na kuhinju Švedske. Tražeći recepte, karakteristične za ovu zemlju, naišli smo na “Tart sa borovnicama i makom”. Za njega je potrebno: 300 gr brašna, 150 gr hladnog putera, 100 gr šećera, jedno jaje, prstohvat soli. Fil se pravi od 4 jajeta, 100 gr šećera, 500 gr svežih borovnica, 350 gr kisele pavlake sa većim procentom masnoće i 2 kašike maka koji nije samleven.
Priprema: Od brašna, putera, jajeta, šećera i soli umesiti glatko testo. Oblikujete ga u loptu, obložite providnom folijom i stavite u frižider. Posle jednog sata oklagijom ga razvaljajte na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje. Prenesite ga u kalup za tart, prečnika 26 cm, koji ste prethodno podmazali puterom. Utisnite ga u kalup, preko testa stavite papir za pečenje, pa naspite pasulj po papiru (da prekrijete dno). Pasulj se stavlja da taj deo testa tokom pečenja ne bi narastao. Pecite dvadesetak minuta u rerni koju ste, prethodno, zagrejali na 190 stepeni.
Tada sklonite pasulj i papir. Preko polupečenog testa rasporedite borovnice. Jaja i ćešer dobro umutite, a zatim im dodajte kiselu pavlaku. Sve dobro sjedinite, pa prelijte preko borovnica. Potom pospite makom i vratite u rernu. Pecite još 35 minuta ili dok blago ne porumeni.
Pre služenja, tart treba da se potpuno ohladi. Uz njega možete servirati kuglu sladoleda od vanile.
Od 27. aprila do 6. maja u Novom Sadu traje Food Planet, festival internacionalne hrane i muzike. Odaberite kuhinju koja vam najviše odgovara i vidimo se na Trgu Slobode u Novom Sadu. Više informacija na Food Planet – Festival nacionalnih kuhinja.