Danas za ručak pripremite: Vegetarijanske kuglice u sosu od vina
Ukusne kuglice od povrća i šampinjona savršene su za dan kada planirate da odmorite od mesa. O tome kako vam se naš recept doada, pišite nam u komentarima!
Sastojci:
– 1 kašika ulja
– 400 g šampinjona
– 1/2 kašičice soli
– 1 kašika putera
– 2 šolje (2 dl) seckanog crvenog luka
– 4 čena belog luka
– 1/2 šolje ovsenih pahuljica
– 1 kesica parmezana
– 1/2 šolje prezle
– 1/2 šolje sitno iseckanog peršuna
– 2 jajeta
– malo bibera
– 1/2 kašičice crvene mlevene paprike
– origana po ukusu
– vode po potrebi
za sos
– 5 dl paradajz soka
– 2 dl crnog vina
– 1/2 kašičice ruzmarina
– 1/2 kašičice belog
– luka u prahu
– soli i bibera po ukusu
ostalo
– 4 veća krompira
Priprema
1. Luk iseći na kockice i propržiti ga na malo ulja dok ne postane staklast.
2. Dodati sitno seckane šampinjone i puter. Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dinstati dok ne ispari suvišna tečnost.
3. Ostaviti da se ohladi, a potom dodati sitno seckan beli luk,parmezan, crvenu mlevenu papriku i origana po ukusu.
4. Smesu prebaciti u dublju posudu. Dodati ovsene pahuljice, prezle i peršun, pa promešati varjačom.
5. Zatim dodati jaja i malo vode (ukoliko je smesa previše gusta).
6. Dobro izmešati, prekriti i staviti u frižider da odstoji sat-dva.
7. Nakon toga, prstima odvajati pomalo smese i oblikovati kuglice srednje veličine.
8. Kuglice dobro uvaljati u prezle, poređati u tepsiju obloženu pek-papirom i peći na 230°C oko 15 minuta.
9. Za to vreme iseći krompir i skuvati ga, pa ga procediti i ispasirati kao pire.
10. U manju šerpu sipati paradajz i vino pa ostaviti da provri.
11. Zatim dodati ruzmarin i beli luk u prahu. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
12. Pečene kuglice preliti sosom od vina i poslužiti uz pire krompir i salatu po želji