Današnji desert: Fantastična torta s malinama
Sastojci:
Za kore:
– 10 belanaca
– 10 kašika šećera
– 12 kašika mlevenih oraha
– 2 kašike brašna
– 100 g rendane čokolade
Za fil I:
– 500 g malina
– 300 g šećera
– 2 dl vode
– 2 pudinga od malina
Za fil II:
– 10 žumanaca
– 6 dl mleka
– 150 g šećera
– 3 kašike gustina
– 2 kašike brašna
– 250 g margarina
– 2 vanil-šećera
Za premaz:
– 200 g čokolade
– 70 g putera
– 3 kašike ulja
Priprema:
Kore:
1. Umutiti belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer.
2. Zatim dodati brašno, rendanu čokoladu i mlevene orahe, pa lagano promešati varjačom.
3. Polovinu smese uliti u okrugli pleh obložen papirom za pečenje i peći na 190°C oko 20 minuta. Postupak ponoviti s preostalim delom smese.
Fil I:
1. U šerpu sipati šećer i vodu, pa kad provri, dodati maline.
2. Kad se maline raspadnu, dodati puding razmućen u malo vode, te kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne.
Fil II:
1. Penasto umutiti žumanca sa 5 kašika šećera.
2. U malo mleka dodati gustin i brašno, a ostatak ostaviti da provri sa preostalim šećerom.
3. Mešavinu zakuvati u mleku, pa ostaviti da se ohladi.
4. Posebno umutiti margarin s vanil-šećerom, te sjediniti s ohlađenim filom.
Premaz:
1. Otopiti čokoladu s puterom na umerenoj temperaturi. Umešati ulje i ostaviti da se prohladi.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom I, a zatim filom II.
2. Zatim u tankom sloju naneti premaz i ravnomerno rasporediti.
3. Postupak ponoviti s preostalim materijalom.
4. Dekorisati po želji i ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne.