Današnji desert: Mirisne pitice s jagodama
Sastojci:
Za testo:
– 1 jaje
– prstohvat soli
– 1,5 kašika šećera
– ½ kockice kvasca
– 100 g margarina
– 100 ml mleka
– 150 ml voda
– brašno po potrebi
Za fil:
– 2 šolje (od 2 dl) jagoda
– 1 puding od jagoda
– 150 g šećera
Za preliv:
– 1 šolja šećera u prahu
– 2 kašike mleka
– 1 kašičica ekstrata od vanile
Priprema:
Testo:
1. U vodu izmrviti kvasac. Dodati pola kašike šećera, promešati i ostaviti da nadođe.
2. U dubljoj posudi sjediniti jaje, so, šećer, otopljen margarin i mleko.
3. Dodati nadošao kvasac, pa postepeno dodajući brašno umesiti glatko testo. Ostaviti ga da odstoji 45 minuta.
Fil:
1. U blenderu izmutiti jagode. Sipati ih u šerpicu, dodati šećer i kuvati dok ne provri.
2. Razmutiti puding s malo vode, sipati u ključale jagode, pa ukuvati fil. Nakon toga ostaviti da se ohladi.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo premesiti pa podeliti na dva dela. Razviti jedan deo u pravougaonik pa ga premazati filom.
2. Uviti testo u rolat te seći parčad debljine 1-2 cm. Postupak ponoviti s drugim delom testa.
3. U kalup za mafine staviti papirne korpice pa u svaku staviti testo.
4. Ostaviti da naraste oko 30 minuta pa peći 15 minuta na 200°C.
5. Pomešati mleko, šećer u prahu i ektrakt vanile, te preliti pečene mafine.