Današnji desert: Praline sa slatkom pavlakom
Sastojci:
Za praline:
– 200 g čokolade za kuvanje
– 100 g mlečne čokolade
– malo ulja
Za fil:
– 1 puding sa ukusom slatke pavlake
– 1 vanil-šećer
– 400 ml mleka
– 50 g margarina
– 100 g mlevenog keksa
Priprema:
Fil:
1. U 100 ml mleka razmutiti puding, a ostatak staviti sa vanil-šećerom da provri. Dodati puding u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne.
2. Posebno umutiti margarin, te ga sjediniti sa ohlađenim pudingom. Dodati mleveni keks i sve dobro izmešati.
Praline:
1. U manju šerpu sipati dve kašike ulja, 100 g čokolade i kuvati na pari dok se ne dobije ujednačena smesa.
2. Vruću smesu sipati u silikonski kalup, dobro ga protresti da čokolada lepo obloži zidove modli. Odložiti u zamrzivač desetak minuta da se lepo stegne.
3. Kada se praline stegnu, špricem za dekoraciju istisnuti fil, ali samo u sredinu da ivice ostanu prazne.
4. U šerpicu izlomiti mlečnu čokoladu i ostatak čokolade za kuvanje, dodati ulje, te istopiti na pari.
5. Vruće preliti preko fila da se popune modlice, a potom kalupe staviti u frižider.
6. Ohlađene praline istresti iz kalupa i poslužiti.