Desert posle ručka: Čoko-orah torta

by | decembar 5, 2015
Foto: Torte i kolači

Foto: Torte i kolači

Sastojci:
Za kore:
16 jaja
16 kašika šećera
14 kašika brašna
2 praška za pecivo
6 kašika mlevenog oraha
50 g rendane čokolade

Za fil:
12 jaja
500 g šećera
400 g margarina
200 g čokolade
5 kašika mlevenih oraha

Za preliv:
200 g čokolade
100 g margarina
3 kašike ulja
1 kašika vode

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:
Kore:
1. Umutiti 8 belanaca u čvrst sneg, postepeno dodajući 8 kašika šećera.
2. Dodavati 8 žumanaca, jedno po jedno, uz neprestano mućenje.
3. Zatim dodati 7 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike mlevenih oraha i 25 g rendane čokolade.
4. Dobro promešati kako bi se svi sastojci sjedinili.
5. Uliti u pleh obložen pek-papirom i peći na 200°C dok ne porumeni.
6. Na isti način ispeći još jednu koru, a zatim obe poprečno iseći da se dobiju 4 kore.

Fil:
1. Penasto umutiti jaja postepeno dodajući šećer, a zatim kuvati na pari uz neprestano mešanje.
2. Dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
3. Ostaviti da se ohladi, a zatim sjediniti sa umućenim margarinom. Dodati orahe i promešati.

Finalni postupak:
1. Tortu filovati: kora, fil, kora dok se ne potroši sav materijal.
2. Izlomiti čokoladu, dodati margarin, ulje i vodu, pa otopiti na umerenoj temperaturi.
3. Kada se ohladi, preliti preko cele torte.
4. Ostaviti je da se stegne, pa dekorisati po želji.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: