Desert u čaši
Za sve nas koje nismo viče dekoraciji, a volimo da se upustimo u pravljenje deserta, sestre Smiljka i Biljana, iz poslastičarnice Biljana u Zemunu, otkrile su jednu malu gastro tajnu – pripremite poslasticu u čaši! Nesebično su podelile s nama i recept, kao i svoju priču o uspehu.
Priredila: Nevena Milosavljević
Foto: Mladen Sekulić
– Biljana i ja smo bile u ranim dvadesetim kad smo shvatile da želimo posao zbog koga bismo se budile srećne svakog jutra, u kom bismo uživale, ali i koji bi nam donosio novac. Zaključile smo da je to porodični posao – poslastičarnica „Biljana“.
Upustiti se u mali privatni biznis u ranim dvadesetim godinama nije bilo lako. Ali, oduvek smo volele kulinarstvo, te smo se trudile da se stalno usavršavamo. Posećivale smo seminare, sarađivale s drugim poslastičarima, posmatrale i učile… I danas se trudimo da idemo u korak s trendovima što se tiče sastojaka, ali i dekoracije. Za sve poslastice biramo samo domaće sastojke, sa što manje aditiva. Ipak, glavni sastojak naših recepata jeste ljubav! Ljudi su prepoznali našu posvećenost i kvalitet, pa poslastičarnica vrvi od gostiju i narudžbina. Rizik koji smo preuzele višestruko se isplatio. Mnogo znači, naravno, i to što smo sestre. Imamo iskren odnos, pun ljubavi, što smo prenele i na posao.
Tiramisu
Potrebno je: 4 jajeta, 200 g šećera, 500 g maskarpone sira, 2 dl slatke pavlake, šolja neskafea, 200 g piškota, rum po želji
Priprema: Penasto umutiti četiri žumanceta sa šećerom i skuvati to na pari . Ohlađenoj smesi dodati maskarpone sir i umućenu slatku pavlaku. Sve lagano sjediniti. Skuvati
neskafe i dodati rum po želji. Staviti piškote u neskafe, a zatim ih izvaditi i poređati u posudu. Preliti ih smesom od sira i pavlake, pa opet složiti piškote. Na kraju sve posuti kakaom.
Pročitajte i… Da li ste za krempite? Evo proverenog recepta…
Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje