Desert za danas: Baklava s makom i višnjama
Sastojci:
– 500 g kora za baklavu
– 5 jaja
– 250 g šećera
– 200 g mlevenog maka
– 5 kašika prezle
– 1 prašak za pecivo
– 3 šoljice (za crnu kafu) ulja
– 400 g višanja
Za sirup:
– 5 dl vode
– 500 g šećera
– 1 limun
Priprema:
1. Umutiti belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati žumanca, jedno po jedno uz neprestano mućenje mikserom.
2. Sipati ulje, prezle, mak i prašak za pecivo, pa sve lagano promešati kašikom.
3. Pleh premazati uljem, pa na dno staviti tri kore. Svaku poprskati sa malo ulja, te na treću rasporediti fil i poređati višnje.
4. Preklopiti s dve kore pa nastaviti sa filovanjem i ređanjem kora dok se ne potroši sav materijal.
5. Završiti s tri kore pa ih premazati uljem.
6. Nožem iseći na kocke te peći 35 minuta na 200°C.
7. U vodu sipati šećer i nacediti sok od limuna, te ostaviti da vri dok ne postane lepljiv.
8. Pečenu baklavu ostaviti da se prohladi pa je preliti sirupom.