Dijeta O2 za zdravlje, vitkost i lepotu
Dijeta traje 32 dana i zasniva se na što većem konzumiranju hrane bogate antioksidansima, kao što su paradajz, salata, spanać, jaja, jogurt, brokoli, orašasti plodovi, pileće belo meso, ćuretina, riba, maslinovo ulje, crna čokolada…
Uz O2 dijetu, koju je osmislila nutricionistkinja Keri Glasman, bićete lepi, zdravi i vitki. Zasnovana je na ORAC (skraćenica za Oxygen radical absorbance capacity), odnosno antioksidativnom kapacitetu. Reč je o jedinici kojom se mere vrednosti antioksidansa u namirnicama, odnosno koliko određene namirnice štite od slobodnih radikala koji izazivaju mnoge oblike kancera, srčanih bolesti i prevremeno starenje. Hrana bogata antioksidansima, u čemu prednjače raznobojno voće i povrće, poboljšava kvalitet sna, pamćenje i kožu čini lepšom i svežijom.
Dijeta O2 primenjuje se tako što sabiramo ORAC bodove, uvek imajući pred sobom listu koliko ih ima u kojoj namirnici. Podrazumeva se da su najbolje one koje imaju najveći broj ORAC bodova jer, kako kaže Keri Glasman, konzumirajući ih „osećaćemo se i izgledati bolje, imaćemo više energije i mršavićemo“. Dijeta traje 32 dana i sprovodi se u tri faze.
Prva faza traje samo četiri dana tokom kojih čistimo organizam. Dnevno unosimo 1.200 kalorija i 50.000 ORAC bodova. U ovoj fazi smanjujemo unos natrijuma i šećera, pa za samo četiri dana gubimo od jednog do 2,5 kilograma, s tim što se polovina odnosi na vodu iz organizma. Četiri dana čišćenja je teško izdržati, ali ukoliko u tome uspete, sledi prelazak u lakšu fazu.
Primer jelovnika za prvu fazu (tokom svih dana jedete iste namirnice):
Doručak: jedno celo jaje i tri belanca sa bosiljkom, zeleni čaj, voda s limunom ili 150 ml jogurta i jedna jabuka posuta cimetom
Užina: jabuka sa cimetom ili zeleni čaj
Ručak: spanać sa sirćetom, 85-120 g ribe sa začinima, voda sa limunom
Užina: šaka borovnica ili povrće pripremljeno na pari, zeleni čaj
Večera: salate sa povrćem i kašičicom maslinovog ulja, 85-120 g proteina bez masnoća sa začinima, borovnice, voda sa limunom ili zelena salata sa iseckanim pečenim pilećim belim mesom.
Druga faza traje dve nedelje i svakog dana unosimo oko 1.500 kalorija i 30.000 ORAC bodova. Izbegavamo prerađene namirnice i hranu koja ima malu nutritivnu vrednost, a ishranu baziramo na prirodnoj hrani. Primer jelovnika za ovu fazu:
Doručak: 1 jabuka, 170 ml nemasnog jogurta, orah, cimet ili tost hleb sa domaćom marmeladom od šljiva
Užina: celer sa 2 kašičice maslaca i cimetom ili jogurt i kruška
Ručak: losos i salata
Užina: 170 ml nemasnog jogurta, 60 ml soka od nara, pola šoljice borovnica ili vruća čokolada bez šećera
Večera: losos sa balzamikom ili omlet od belanaca sa paprikom.
Naravno, u skladu sa brojem ORAC bodova možete sami da napravite jelovnik od namirnica koje najviše volite, ali vodite računa o tome da ne pređete limit. Dakle, stalno morate da brojite i računate, što je možda najnaporniji deo dijete.
Treća faza slična je prethodnoj i takođe traje dve nedelje. Dozvoljeno je da svakog dana pojedete više voća i skroba, komadić čokolade i jednom nedeljno da popijete čašu vina. U jednom rebru čokolade ima 5.900 ORAC bodova. Na ovaj način nedeljno mršavimo od pola do jednog kilograma, a ovu fazu možemo da primenjujemo trajno kao zdravu ishranu.
Namirnice koje se najviše preporučuju su paradajz, salata, spanać, jaja, jogurt, brokoli, mango, orašasti plodovi, sojino mleko, pileće belo meso, ćuretina, riba, tofu, nar, cvekla, maslinovo ulje, zeleni čaj, semenke, tamna čokolada… Konzumiranjem ovih namirnica povećavate nivo antioksidansa u telu za 10 do 25 odsto.
ORAC bodovi u 100 grama namirnice: crna čokolada 13.120, čokoladno mleko 6.740, suva šljiva 5.770, nar 3.307, crno grožđe 2.830, borovnica 2.400, kupina 2.036, beli luk 1.939, kelj 1.770, brusnica 1.750, jagode 1.540, spanać 1.260, malina 1.220, šljive 949, brokoli 890, cvekla 840, pomorandže 750, crvena paprika 710, višnje 670, kivi 610, crveni grejpfrut 621, beli grejpfrut 483, belo grožđe 460, crni luk 450, kukuruz 400, patlidžan 390, karfiol 385, smrznuti grašak 375, krompir 300, kupus 295, zelena salata 265, dinja 250, banana 210, jabuka 207, tofu 205, šargarepa 200, boranija 200, paradajz 195, kajsija 175, breskva 170, žuta bundeva 150, kruška 110, ajzberg salata 105, lubenica 100, celer 75, krastavac 60…