Dijeta u 3 koraka
Kako sam naziv kaže, ova dijeta, osim određenog plana ishrane, podrazumeva tri koraka. Prvi, i najvažniji, korak je čišćenje organizma od toksina, drugi odvikavanje od slatkiša, a treći smanjenje količine masnoće pri pripremi hrane. Sama dijeta traje tri nedelje, tokom kojih možete da skinete od 5 do 7 kilograma.
Dakle, pre nego što pređete na dijetu u tri koraka, odnosno pre nego što počnete da se pridržavate plana ishrane, treba da usvojite sledeće navike:
1. korak: Očistite organe filtere
Ako su želudac, jetra i bubrezi već prilično opterećeni neurednom i ne sasvim zdravom ishranom, prvo što treba da uradite jeste da ih očistite od toksina, kako bi radili „punom parom“.
To ne znači da treba samo da smanjite unos kalorija, već da morate da ispravite i određene navike. Evo osnovnih pravila:
- Ograničite upotrebu soli i so dodajte tek pri kraju kuvanja – tako će je jelo manje apsorbovati. Možete je delimično zameniti aromatičnim travama ili sasvim izbaciti i koristiti so s malo natrijuma.
- Birajte integralne namirnice: Nerafinisana testenina, hleb i pirinač bogati su balastnim materijama koje pospešuju rad creva, olakšavajući time izbacivanje otpadnih materija iz organizma.
- Jedite mnogo povrća: Sadrži mnogo tečnosti, minerala i antioksidantnih vitamina koji podstiču cirkulaciju. Sadrže i vlakna koja, osim što pomažu radu creva, drže pod kontrolom holesterol.
2. Korak: Izbegavajte šećere
Bez slatkiša, a sa više svežeg voća: ukoliko se nekoliko dana budete pridržavali ovog pravila osećaćete se lakši. Ali, da biste brzo i delotvorno očistili organizam od toksina, birajte namirnice siromašne kalorijama, a bogate vodom.
3. Korak: Smanjite količinu masnoće pri kuvanju
Ako mislite da će jelo biti bezukusno bez ulja ili maslaca, koristite maslinovo ulje, a meso pecite na roštilju ili u teflonskom tiganju.
Plan dijete
Isti jelovnik možete ponavljati sve tri nedelje ili ga menjati, birajući između predloženih jela. Jelima možete dodati najviše pet kašičica ulja dnevno, a povrće možete jesti u neograničenim količinama.
* Svaki dan
Doručak: nemasni jogurt, šoljica kafe bez kofeina, kriška integralnog hleba s malo marmelade
Užina: šoljica obranog mleka, ili čaša svežeg soka od narandže, ili dve kriške ananasa, ili dve kriške tosta s medom, ili mala banana
# Ponedeljak
Ručak: 70 g pirinča s uljem i parmezanom, 120 g ribe lista kuvane na pari, salata od šargarepe.
Večera: tanjir pirea od povrća (200 g), 100 g nemasnog svežeg sira, salata od luka, boranije i kuvanog krompira.
# Utorak
Ručak: 70 g integralnog pirinča s povrćem, 100 g pilećih prsa pečenih na roštilju, mešana salata začinjena s malo ulja.
XVečera: tanjir supe od povrća sa 20 g testenine, dva jajeta, tvrdo kuvana ili pečena u rerni, kriška integralnog hleba.
#Sreda
Ručak: 60 g integralne testenine sa umakom od graška i kašikom narendanog parmezana, zelena salata, voćna salata.
Večera: supa od 200 g povrća s dve kašike kratke testenine, 150 g oslića pečenog na roštilju, kuvani spanać.
#Četvrtak
Ručak: porcija krompir pirea s umakom od paradajza, 60 g nemasnog svežeg sira, glavica kuvanog kupusa začinjenog uljem i peršunom.
Večera: 150 g pečenih ćurećih prsa, kuvane tikvice, luk i boranija, integralno pecivo.
#Petak
Ručak: 70 g integralne testenine s umakom od paprike, 100 g pečene teletine, zelena salata i šargarepa.
Večera: tanjir pirea od povrća, 120 g kuvane hobotnice s jednim krompirom, salata od paradajza.
#Subota
Ručak: činija salate (70 g) s mahunarkama (30 g suvih), mešano povrće pečeno u rerni, voćna salata.
Večera: pica margarita ili vegetarijano, zelena salata, kuglica voćnog sladoleda od limuna.
#Nedelja
Ručak: 70 g rižota od integralnog pirinča i tikvica, tvrdo ili meko kuvano jaje, salata od kuvane boranije i luka.
Večera: 150 g bifteka, integralni hleb, 2 artičoke pečene u rerni s belim lukom i peršunom.
Alternativna jela
#Doručak
- Čaša obranog mleka, dvopek od pirinča sa kašičicom meda, čaša soka od grejpfruta
- Šoljica bele kafe, tri suva keksa, komad voća
#Ručak
- 70 g pirinča sa spanaćem, sir mocarela, salata od radiča
- 70 g testenine, riba kuvana na pari, salata od paradajza i komorača
- 70 g ječma s mešanim povrćem, kuvano jaje, salata od šargarepe
- 100 g raviola s umakom od paradajza, povrće s roštilja, dva kivija
- 70 g pirinča s tikvicama, 100 g pilećih prsa s roštilja, salata od šargarepe
#Večera
- Supa od povrća s dve kašike pirinča, 150 g ribe pečene u foliji, blitva
- 150 g pečene zečetine, integralno pecivo, kuvane tikvice, šargarepa i krompir
- Omlet od dva jajeta, integralno pecivo, porcija kuvane boranije
- Dva ražnjića od ćuretine i povrće pečeni na roštilju, integralno pecivo, tanjir karfiola kuvanog na pari
- Tanjir pirea od povrća, kriška preprženog hleba, 120 g piletine pečene s krompirima
Autor: Life Content