Dimljena vešalica
Potrebno je:
– svinjski vrat, kleka, žuti šećer, karanfilić, beli luk, krompir, ruzmarin, 1 kg brašna, 100 g svinjske masti, kvasac, rotkvice, mladi luk, senf, šećer, so.
Priprema:
– Komad svinjskog vrata najpre ostavite 48 sati da odstoji u marinadi od vode, kleke, žutog šećera, soli, kranafilića i belog luka.
– Potom, meso operite od marinade, osušite kuhinjskim ubrusima i dimite (za to je potrebna ili savremena komora za dimljenje ili tradicionalna pušnica). Tek tada meso je spremno za roštilj.
– Vešalicu nemojte peći do kraja, kako bi bila sočna.
– Potom pripremite krompir tako što ćete ga skuvati u ljusci, a zatim propržiti (uz dodatak soli i ruzmarina).
– Nakon toga, zamesite testo od ½ l vode, 1 kg brašna, 100 g svinjske masti, 5 g kvasca, soli i malo šećera i oblikujte jufke, razvucite ih i pecite na električnom roštilju.
– Pripremljeno jelo poslužite na dasci, zajedno s rotkvicama, mladim lukom (zavisi od sezone) i senfom dižon bez slačice.
Razgovarala: Brankica Treskavica
Foto: Mladen Sekulić
Info: Restoran Dijagonala, Skerlićeva 6, Beograd, 011/244 9099, 069/244 9099,