Doboš torta by 24Kitchen
Za koru:
- 30 g maslaca
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 120 g brašna
Za bečko testo:
- 1 jaje
- 150 g brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
Za krem od čokolade:
- 100 g čokolade
- 2 jaja
- 150 g šećera u prahu
- 200 g maslaca
Za karamel:
- 150 g šećera
- 1 kašičica maslaca
Za ukrašavanje:
- 100 g pečenih badema u listićima
- 100 ml slatke pavlake
- 25 g šećera
Način pripreme:
1. Za koru odvojite belanca od žumanaca. Belanca razmutite mikserom ili kuhinjskim robotom s polovinom šećera, sipajući 2-3 puta dok ne postane penasto. Žumanca razmutite žicom s preostalim šećerom dok ne postanu penasta. Rastopite maslac i dodajte ga žumancima. Dodajte polovinu brašna i promešajte špatulom. Dodajte malo od razmućenih belanaca i ponovo pomešajte. Sledi preostalo brašno i ostatak belanaca. Smesu sipajte u plitku posudu na papir za pečenje i nožem ravnomerno razmažite smesu. Ispecite koru u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko osam minuta.
2. Za bečko testo napravite udubljenje u brašnu i dodajte preostale sastojke, ali jaje prethodno razmutite. Umesite testo pomoću špatule i ne pipajte rukama. Čim mrvice počnu da se stapaju u kuglu omotajte testo providnom folijom, dobro pritisnite i stavite u frižider 30 minuta.
3. Za čokoladni krem rastopite čokoladu na pari. Za to vreme razmutite jaja sa šećerom u prahu i dodajte rastopljenoj čokoladi dok je još na pari. Mešajte energično 1-2 minuta i sklonite posudu. U smesu dodajte maslac i lagano mešajte dok se ne rastopi.
4. Ohlađenu koru odlepite s papira i pomoću kalupa isecite krugove, a od ostatka kore polukrugove, koje ćete iskoristiti za slaganje torte. Krugove premažite čokoladnim kremom s donje strane (za pečenje). Slažite tortu na podlogu s providnom folijom, tako da krajevi vire izvan podloge. Krugove premazane kremom slažite jedan na drugi. Poslednji krug premažite kremom s gornje strane. Tortu stavite u frižider da se stegne, ili u zamrzivač ako nemate vremena.
5. Ohlađeno testo razvucite u krug iste veličine i ispecite u unapred ugrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta. Ostavite da se ohladi na rešetki.
6. Za karamel prvo manju količinu šećera stavite u posudu i kada počne da se karamelizuje, dodajte još malo. Nastavite da dodajete šećer. Nemojte mešati, samo povremeno protresite posudu. Pazite da karamel ne postane previše taman. Na kraju dodajte maslac i tresite dok se ne otopi. Sipajte karamel na komad testa, tako što ispod rešetke stavite komad papira. Kada se karamel stegne, krug isecite na 6 trouglova.
7. Sklonite ohlađenu tortu s podloge i odstranite foliju. Rukom nanesite bademe u listićima na strane torte i stavite na poslužavnik. Gornju stranu torte ukrasite ružicama od šlaga. Poređajte i trouglove od testa s karamelom.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen