Dobre navike u ishrani počinju dobrim doručkom
Trećina stanovnika Srbije ima višak kilograma, a svako peto dete ima problem sa održavanjem telesne težine, rezultati su istraživanja Instituta za javno zdravlje „Batut“. Imajući ovo u vidu, postavlja se pitanje – od čega se sastoji naš dnevni jelovnik i kako utiče na naše zdravlje?
Veliki broj nutricionista usaglašava se da je doručak najvažniji obrok u toku dana, posebno u ranom dobu. Hranljiv doručak obezbeđuje neophodne nutrijente nakon noćnog sna, te zbog toga treba da sadrži sve neophodne sastojke koji će dati telu dovoljno energije da se izbori sa dnevnim obavezama.
Redovnim doručkovanem poboljšava se pamćenje, učinak u školi ili na poslu, a doprinosi i očuvanju idealne telesne težine.
Prema rezultatima istraživanja, koje je za kompaniju Nestlé sproveo GfK, građani Srbije i dalje pretežno konzumiraju jak, tradicionalni doručak, koji se sastoji od jaja, viršli, suhomesnatih proizvoda i paštete. Isto istraživanje pokazalo je da porodice u zemljama regiona radije konzumiraju žitarice i kaše u jutarnjim časovima.
Žitarice su uvek dobar izbor za doručak i trebalo bi odabrati one sa celim zrnom. Naime, one poseduju visoku nutritivnu vrednost, manje kalorija i masti od većine uobičajenih opcija za doručak i tako predstavljaju dobar izbor u očuvanju idealne telesne težine. Pored toga, konzumiranje žitarica za doručak predstavlja odličan način za uvođenje mleka u ishranu, posebno kod dece.
Dobre navike u ishrani stiču se u najranijem dobu, a majke u Srbiji su veoma svesne te činjenice. Bez obzira na rezultate navedenog istraživanja, među različitim faktorima koji su važni za roditelje kada pripremaju doručak, 91odsto tvrdi da im je najbitnije da je doručak zdrav, dok 85 odsto ispitanika dodaje da je važno da bude i hranljiv.