Doručkujte ovsenu kašu da biste smršale
Ovsena kaša je kod nas dosta zapostavljena, a veoma je zdrava namirnica sa kojom je idealno da započnete dan, naročito ako želite da smršate.
Doručak je najbitniji obrok u toku dana i nikako ne biste trebale da ga izbegavate. Ako želite da smršate, pokušajte da doručkujete ovsenu kašu. Ona će sprečiti pojavu gladi koja se obično javi oko podneva.
Ovas sadrži više vlakana od drugih žitarica i malo šećera, što znači da njegov nivo u krvi neće naglo pasti nakon obroka. Kora ove žitarice je bogata beta glukanom, lepljivom vrstom vlakna koja pomaže probavi tako što usporava prolazak hrane kroz probavni trakt. Time se usporava i apsorpcija ugljenih hidrata, a to znači da neće doći do naglog skoka šećera u krvi, tj. neće doći do hitne potrebe za insulinom.
Ovas je veoma dobra žitarica za dijabetičare, ali i za osobe koje su na dijeti. Naime, konzumacijom ove žitarice se apetit drži pod kontrolom i smanjuje se želja za čestim grickanjem „zabranjenih namirnica“ kao što su čips ili slatkiši.
Ovas predstavlja dobar izvor proteina i bogat je mineralima kao što su kalijum, magnezijum, fosfor, mangan, bakar i cink. Osim što može da bude od velike pomoći dijabetičarima, konzumiranje ove žitarice može da pomogne kod snižavanja povišenog nivoa holesterola, kod sprečavanja raka debelog creva, a predstavlja i dobar lek protiv zatvora.
Idealan doručak je ovsena kaša i jogurt ili mleko sa niskim procentom masti, sveže voće i orašasti plodovi. Ovakva kaša će vas napuniti energijom i uspešno ćete moći da obavljate sve dnevne obaveze.
Ako u svoju ishranu uključite ovsene mekinje, možete bolje da držite pod kontrolom glukozu i insulin u krvi posle obroka, bilo da imate problema sa šećernom bolešću ili ne.
Novo naučno istraživanje objavljeno u magazinu Annals of Nutrition & Metabolism pratila je 36 muškaraca koji su bili podeljeni u tri grupe. Prva grupa je za doručak jela ovsenu kašu, druga kukuruzne pahuljice, a treća je preskakala ovaj obrok.
Tri sata nakon doručka ispitanici su beležili koliko su gladni, ali i davali uzorke krvi na analizu. Za ručak su pili tečne obroke, a naučnici su im rekli da popiju onoliko koliko im je potrebno da bi se osetili siti. Istraživanjem je potvrđeno da su ispitanici iz prve grupe bili manje gladni od ostalih, i da su pojeli 30 odsto manje obroka za ručak.
Zbog toga, ako želite da se rešite viška kilograma, zaboravite na preskakanje doručka i uvedite ovsenu kašu u svoj jelovnik.