Drage dame, zaboravite na izgladnjivanje! Uz ove namirnice bićete zdrave, site i mršavije!
Ako želite da smršate nikako nije rešenje da se izgladnjujete, iako se na tome baziraju brojne dijete. Ishranu je potrebno bazirati na zdravim namirnicama koje mogu da vas zasite, a da u isto vreme utiču na topljenje sala. Ovo su neke od takvih namirnica.
Jastog je, na primer, bogat proteinima koji su hranljivi, ali i zdravim mastima koje povoljno utiču na organizam.
Krastavci u sebi sadrže 90% vode što ih čini dragocenim za naš organizam koji je, takođe, u velikoj meri sačinjen od vode. Krastavci su odličan izbor za salatu ili užinu kada osetite glad, ali vam je ujedno potrebno nešto što nema mnogo kalorija.
Pročitajte i… Plan ishrane koji zamenjuje povremeno uzdržavanje od hrane
Jagode, isto tako, treba često da se nađu kao deo vaše užine jer su brojne studije pokazale da prosečan čovek mnogo manje nego inače pojede za ručak ako pre njega pojede jagode, što ne važi za svo voće. Ipak, osnovna je preporuka nutricionista da se voće jede pre, a ne posle jela, kao što je običaj kod mnogih.
Ostatak teksta pročitajte na narednim stranama…
Lešnici u svom sastavu imaju mnogo mononezasićenih masti od kojih će se tvoj stomak vidno smanjiti. Pored toga, bogati su vlaknima i kalcijumom.
Jaja su najbolji izbor za doručak jer su studije pokazale da ukoliko ujutru pojedemo dva jajeta mnogo manje ćemo jesti u toku celog dana, a unećemo nešto što je od vitalne važnosti za funkcionisanje našeg organizma.
Na vašem meniju treba da se nađu i: spanać, balzamovo sirće, punomasni grčki jogurt, sveža mirođija, dvopek, senf, jabukovo sirće, šećer, feta sir i med.
Evo nekoliko zanimljivih predloga kako da iskombinujete ove namirnice u jednom danu.
DORUČAK
Za doručak propržito 100 grama lososa na 2 kašičice masilnovog ulja. Dovoljna su 2 minuta da porumeni. Dodajte 2 umućena jajeta i zajedno ih propržite dok ne dobijete željenu smesu. Servirajte to sa spanaćem koji je preliven sa 2 kašičice balzamovog sirćeta i jednom kašičicom maslinovog ulja.
RUČAK
Za ručak skuvaj dva jajeta i prepolovite ih. Žumanca izgnječite viljuškom i dodajte u njih kašičicu grčkog jogurta, pola kašičice senfa i kačičicu mirođije. Tom smesom ponovo napunite belanca. Jednu krišku dvopeka podeli na 4 dela, premaži ih senfom, stavite parče feta sira na svaki od njih i na vrh dodajte po jednu polovinu jajeta spremljenu po ranijim uputima.
UŽINA
Za užinu iseckajte dva krastavca, posolite ih i ostavite da odstoje tako 15-ak minuta. U šerpici zagrejte jednu čašu jabukovog sirćeta, 1 kašičicu mirođije, pola kašičice semena slačice i 1 kašičicu šećera. Ostavite da se ohladi i time kasnije prelijte krastavce. Ovu smesu možete koristiti nedelju dana.
VEČERA
Za večeru pomešajte dve kašike lešnika sa kašičicom maslinovog ulja, a biber i so dodajte po ukusu. Prelijte file jastoga (ne mnogo težeg od 100g) tom smesom i zapržite u rerni. To servirajte sa iseckanim jagodama i krastavcima koje ćete začiniti izdrobljenom fetom i preliti balzamovim sirćetom po ukusu.
DEZERT
Za dezert na kraju dana pomešajte u decilitar grčkog jogurta, kašičicom mlevenih lešnika i jednom sitno iseckanom jagodom. Ostavi smesu u čaši da se zamrzne 3 sata. Pre same konzumacije ostavite ovu poslasticu da se otkravi na sobnoj temperaturi nekoliko minuta.
Na ovaj način ćete uneti zdrave namirnice u svoj organizam, uvek ćete biti situ, a stomak će ubrzo početi da vam se smanjuje.
Prijatno!