Duda Alapača kuva za vas: Sunčana pita sa zeljem
Ovo je jedan od onih recepata koji se na prvi pogled učine jako komplikovanim, a tek kad se upustiš – vidiš da je skroz jednostavno.
Testo:
- 500 g brašna
- 2 dcl belog vina
- 1 dcl ulja, ako ima maslinovog – super, ako ne – onda može i obično
- 10 g soli
Zamesiti testo, oblikovati u dve lopte, zaviti u foliju i ostaviti u frižider, taman koliko da napravite fil.
Fil:
Članak se nastavlja posle reklama
- 300 g barenog spanaća
- 300 g rikota sira
- 100 g rendanog parmezana
- 1 jaje
- malo soli
- prezle – koliko da upiju tečnost od spanaća i sira, da ne bude žitko, nego da lepo može da ’’stoji’’.
Oblikovati cvet kao na slici, prečnika nekih 30 cm. Dobro viljuškom spojiti sa strane, da se ne otvara.
Vanjski krug iseći na 24 dela i svaki pomalo iskrenuti na stranu.
Članak se nastavlja posle reklama
Peći tridesetak minuta na 200 C ili dok ne porumeni.
Članak se nastavlja posle reklama
Izvaditi iz rerne, diviti se, naterati porodicu da se divi pre nego se sunce ’’načne’’, uslikati i naravno – postaviti na Fejs! 🙂
Autor i foto: Duda Alapača