Evo zašto bi trebalo da uvede lan u svoju ishranu

by | septembar 29, 2015

Ako u ishranu uvrstite lan, smanjićete visok nivo holesterola i triglicerida. Najbolje je da sipate kašičicu ove biljke u šolju kefira, jer je ova kombinacija najdelotvornija i najukusnija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Uz probleme sa kilogramima obično ide i visok nivo holesterola i triglicerida, a da biste se tog „paketa“ rešili, probajte da u ishranu uvrstite lan. Najbolje je da sipate kašičicu ove biljke u šolju kefira, jer je ova kombinacija najdelotvornija i najukusnija. I tako svaki dan započnite sa zdravim i prijatnim obrokom.

Laneno seme je bogato vlaknima, što blagotvorno utiče na rad creva, ubrzava metabolizam i sprečava pojavu zatvora. Pošto produžava osećaj sitosti, dobar je saveznik mršljavljenja, a nutricionisti tvrde da smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi i do 50 odsto, a triglicerida između 25 i 60. I to nije sve, jer ga bogatstvo omega tri masnim kiselinama čini višestruko zdravim.

Lignani koji se nalaze u semenkama lana deluju preventivno i na pojavu srčanih oboljenja i osteoporoze, a imaju i antiupalni uticaj, pa efikasno ublažavaju tegobe usled artritisa i lupusa.

Članak se nastavlja posle reklama

Pogledajte i… Kefir “skida” masne naslage sa stomaka

Tagovi: