Fantastična torta
Za kore:
- 10 belanaca
- 10 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 1 kašika sirćeta
- 50 g suvog grožđa
Za fil I:
- 5 dl mleka
- 5 kašika šećera
- 1 puding od vanile
- 3 žumanceta
- 150 g margarina
- 200 g mlevenih napolitanki
Za fil II:
- 7 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 200 g čokolade
- 100 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 5 kašika mlevenog keksa
Za glazuru od čokolade:
- 100 g čokolade
- 50 g putera
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera i 1/2 kašike sirćeta u čvrst sneg.
2. Potom dodati 5 kašika mlevenih oraha i promešati.
3. U okruglom kalupu na 160 ºC ispeći koru. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru, ali u nju dodati suvo grožđe.
Fil I:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile i žumancima pa dodati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati mlevene napolitanke i polako promešati.
Fil II:
1. Sjediniti žumanca sa šećerom i kuvati na pari dok se šećer ne otopi. Potom dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se i ona ne otopi.
2. U ohlađenu smesu dodati margarin i umutiti mikserom. Dodati mleveni keks i orahe i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom I i preklopiti drugom korom. Zatim naneti fil II i poravnati.
2. Čokoladu i puter otopiti na pari i preliti preko fila.
Izvor: Dobra hrana