Flambirani bataci
Sastojci:
- 4 veća pileća bataka sa karabatakom
- 300 g šampinjona
- 1 veza mladog luka
- 3 dl belog vina
- 0,5 dl konjaka
- 50 g putera
- 2 dl neutralne pavlake
- 300 g makarona
- začin C, so, biber
Priprema:
1. Batake odvojiti od karabataka, šampinjone iseći na listove, mladi luk na kolutove, a makarone obariti u slanoj vodi.
2. Na vrelom puteru propržiti batake da porumene a zatim ih izvaditi i ostaviti na toplom.
3. U masnoću od mesa dodati mladi luk te ga propržiti kako bi omekšao, potom vratiti batake, preliti ih zagrejanim konjakom i zapaliti. Kada se plamen ugasi, dodati vino, poklopiti i na umerenoj temperaturi dinstati 30 minuta.
4. Pred kraj dinstanja dodati šampinjone i neutralnu pavlaku, začiniti po ukusu i dinstati još 15 minuta.
5. Flambirane batake servirati na tanjir za služenje uz obarene makarone te preliti pripremljenim umakom.
Izvor: Dobra hrana
Članak se nastavlja posle reklama