Gabon torta

by| maj 16, 2011

Za fil:

  • 15 žumanaca
  • 350 g šećera
  • 6 kesica vanil-šećera
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 1 šlag
  • 1 dl mleka
  • 375 g margarina

Za kore:

  • 15 belanaca
  • 300 g šećera
  • 300 g mlevenih lešnika
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike fila

Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanca, šećer, vanil-šećer i kuvati na pari neprestano mešajući 10 min.
2. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
3. Šlag umutiti sa malo mleka.
4. Margarin penasto umutiti.
5. U ohlađen fil dodati šlag, margarin i umutiti mikserom.

Kore:
1. Umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 100 g šećera, sve vreme muteći.
2. Dodati 100 g mlevenih lešnika, 1 kašiku brašna, 1 kašiku fila i polako promešati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu za koru i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Članak se nastavlja posle reklama

Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati trećinom fila, preklopiti drugom korom i naneti drugu trećinu fila, te završiti trećom korom.
2. Preostalim filom premazati celu tortu i dekorisati je po želji.

Tagovi: