Ne odustajte od prelepih ukusa i mirisa: Saveti za gajenje začina u kuhinji
Ako volite ukus i miris svežeg začinskog bilja u hrani, ne odustajete od njega tako lako kada sami spremate ukusne specijalitete. Udovoljite svojoj želji i uzgajajte ga sami u svojoj kuhinji. Iznenadiće vas što će uspeti da raste baš kao i neka od sobnih biljaka koje imate. Za gajenje začina potreban je svetao prostor, nekoliko dobro izabranih sorti i avanturistički duh. (Pročitaj: Sočni veganski umaci koje će svi želeti da probaju)
Da biste osigurali uspeh, možda je bolje započeti ovaj „projekat“ sa zdravim biljkama, a ne sa semenom. Naime, sa gotovim biljkama „dobijate par meseci dodatnog vremena“ (ponekad čak i godinu dana) u odnosu na biljke koje počinjete da gajite iz semena. Ali, gde je onda tu avantura i uzbuđenje?
Zato za vas danas donosimo nekoliko saveta za gajenje začina u kuhinji od nule:
Planiranje
Pronađite odgovarajuće posude koje će biti dom vašem začinskom bilju. To ne moraju da budu standardne saksije. Budite maštoviti. Iskoristite stare konzerve ili kante i obojite ih po želji. Bitno je samo da na njima probušite rupe na dnu i pripremite odgovarajuće tacne koje će stajati ispod kako bi skupljale vodu.
Priprema
Kupite odgovarajuću zemlju i rasade. Za baštu u kuhinji savetujemo origano, peršun, ruzmarin, bosiljak, vlašac, žalfiju, majčinu dušicu i estragon. Izaberite u zavisnosti od toga koje začine inače koristite u svojim jelima.
Saveti za gajenje začina u kuhinji
Sadnja
Istražite koliko kojoj biljci treba prostora i u zavisnosti od toga izaberite saksiju za nju. U posudu koju ste odabrali stavite zemlju do polovine, postavite rasad i zatim dodajte ostatak zemlje. Na kraju zalijte biljku i blago pritisnite zemlju rukama kako bi zemlja bila što kompaktnija. (Pročitaj: Da li biljke za pročišćavanje vazduha zapravo pomažu?)
Zalivanje
Imajte na umu da se biljke brže osuše kada su u saksiji nego u dvorištu, pa zato češće proveravajte da li je zemlja odgovarajuće vlažnosti.
Ništa bez strpljenja
Gajenje začina i iščekivanje da porastu kako biste mogli da ih uberete može delovati kao večnost. Zato je važno da se na vreme naoružate strpljenjem. Sačekajte da biljka bude visine između 15 i 20 santimetra pre nego što počnete da berete lišće. Preporuka stručnjaka jeste da tada ne počupate više od četvrtine biljke, ali i da sačekate da se lišće obnovi pre nego što ponovite branje.
U nastavku pogledajte video u kome ćete otkriti zanimljive načine kako da sačuvate začinsko bilje u zamrzivaču, kao i kako da ga koristite nakon toga: