Galuške sa bananama

by | mart 2, 2013

Za piškote:

  • 4 jajeta
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 100 g šećera
  • 3 dl mleka
  • 1 kašika ruma
  • 2 kašike kakaoa

Za fil:

  • 5 kašika šećera
  • 2 banane
  • 2 pudinga od vanile
  • 6 dl mleka
  • 2 dl slatke pavlake

Za preliv:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 50 g putera

Ostali sastojci:

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1 dl ruma
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 4 l slatke pavlake
  • 2 banane

Priprema:

Piškota:

1. Belanca umutiti sa 25 g šećera u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom pa dodati šam od belanaca i promešati.
3. U pripremljenu smesu dodati brašno i gustin te polako promešati varjačom. U polovinu dobijene smese dodati 2 kašike kakaoa.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega obe smese za koru (žutu i braon) tako da se međusobno stapaju. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprskati mešavinom mleka i ruma.

Članak se nastavlja posle reklama

Fil:

1. U odgovarajuću šerpu sipati 5 dl mleka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti puding od vanile, 1 dl mleka i šećer, pa sipati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne. U ohlađen fil dodati šlag od slatke pavlake i seckane banane te promešati.

Članak se nastavlja posle reklama

Finalni postupak:

1. Natopljenu piškotu iseći na kocke.
2. U odgovarajuće čaše rasporediti po malo mešanih kocki piškota i posuti ih polovinom mlevenih lešnika.
3. Suvo grožđe natopiti rumom i ocediti, pa polovinu posuti preko lešnika.
4. Čokoladu otopiti sa puterom te polovinu preliti preko lešnika i grožđa a zatim naneti fil. Postupak filovanja ponoviti još jednom.
5. Odozgo naneti šlag od slatke pavlake i dekorisati otopljenom čokoladom i bananama.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: