Gastro dileme: Kako napraviti savršen sos?
Volite da vikendom spemate specijalitete ili već razmišljate o uskršnjem ručku? U svakom slučaju, dobro će vam doći saveti vrsnog kuvara Uroša Uroševića, rukovodioca HoReCa centra Metro. Uz njegovu pomoć vaš sos će biti savršen…
Teleći fond
Kada poslužujete dobar komad mesa, uvek vam je za njega potreban pravi sos. On se može napraviti od sokova iz pečenja koji nastaju tokom pripreme mesa ili na telećem fondu koji ste prethodno pripremili.
Pečene arome daju ukus
Osnovni sastojak i glavni nosilac ukusa su teleće kosti, a vezivno tkivo i mast obezbeđuju želatiniranje tokom hlađenja. Može se dodati razno povrće i pasta od paradajza. Sve mora da bude dobro ispečeno, jer to stvara aromu koja je od odlučujućeg značaja za ukus fonda, kao i za njegovu tipično tamnu boju.
Začini i trave radi ukusa
Fond se naliva crvenim vinom u kojem se kuva sve što je ostalo na dnu lonca. Meša se drvenom varjačom. Na kraju se “preseca” ledenom vodom, kako bi sastojci prestali da otpuštaju ukus. Radi daljeg poboljšanja ukusa, kasnije se dodaju začini i trave (peršun, ruzmarin, taragon, origano, timijan) i lovorov list, prema ukusu. Ovaj fond se kuva nekoliko sati na niskoj temperaturi. U međuvremenu se povremeno skida masnoća koja pliva na površini. Na kraju se procedi kroz gusto sito. Tek tada je spreman za upotrebu.
Šefova mala tajna
Ukoliko se fond ne koristi odmah, može se par dana držati u frižideru u hermetički zatvorenim staklenim bocama, a ako želite da ga duže čuvate zamrznite ga. Praktično je napraviti male porcije tako što ćete ga zamrznuti u posudama za led.
Pročitajte i… #ProFemina2017: Da li ste za kolače koje je spremio @gastroglumac?
Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje”>>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje