Gladna sam!

by| oktobar 25, 2010

Jedete kada ste srećni. Jedete kada ste tužni. Jedete kada vam je dosadno. Ponekad jedete iako ne znate zašto. To se zove psihološka glad, koja može da uzrokuje velike probleme sa telesnom težinom i zdravljem. No, primenom L&Z plana uspećete da izgubite nepotrebne kilograme i naučićete kako da na pravi način koristite hranu – i to doživotno.

GladnaOdredite da li je vašem telu zaista potrebna hrana:
Prava glad

  • Postepeno se povećava
  • Pojeli biste bilo šta
  • Ne možete da dočekate prvi zalogaj
  • Prestajete da jedete na prvi znak sitosti
  • Dobro se osećate nakon obroka
  • Osećate priliv energije

Psihološka glad

  • Javlja se iznenada
  • Jeli biste masnu i slatku hranu
  • Odmah morate da zadovoljite glad
  • Teško možete da se zasitite
  • Osećate krivicu nakon obroka
  • Osećate se fizički teži

Najveća greška u ishrani
Najnovija istraživanja pokazuju da šećer, koji konzumiramo oko 27 kg godišnje, šteti našem zdravlju više nego bilo koja druga navika u ishrani. Evo šta svaka žena koja voli slatko treba da zna…
Žene dnevno konzumiraju 335 kalorija više nego pre nekoliko decenija, a većina tih kalorija potiče od šećera, koji se danas nalazi u sastavu većine namirnica. A svakodnevno konzumiranje većih količina šećera povećava rizik od pojave hipertenzije, dijabetesa i hronično pojačanog apetita. Zato, poslušajte savete stručnjaka o zadovoljenju potrebe za slatkim, ali bez štete po zdravlje:

kolacDnevna doza šećera (koja se dodaje namirnicama, a ne prirodno prisutna u hrani, kao što je fruktoza) ne sme da bude veća od 25 g.

Članak se nastavlja posle reklama

Čitajte sastav namirnica. Kukuruzni sirup i „oza“ sastojci (glukoza, fruktoza, sukroza) su vrste šećera.

Jedite šećer sa jezgrastim voćem i svežim voćem. Kada se unese u velikoj količini, šećer dospeva u krvotok i uzrokuje probleme. Međutim, ako ga konzumirate sa proteinima ili biljnim vlaknima, to će usporiti varenje i ublažiće efekat šećera na organizam.

Tagovi: