Gnezda sa šampinjonima
Potrebni sastojci:
500 g mlevene junetine
1 jaje
1 žumance
prezli po potrebi
2 čena belog luka
1 kašika seckanog peršuna
1 kašičica mlevene paprike
1 manja glavica crnog luka
300 g šampinjona
1 kašika putera
4 dl soka od paradajza
1 kesica instant pirea
3 kašike brašna
0,5 dl ulja
100 g kačkavalja
mešavina začina, biber
Priprema:
1. Crni i beli luk očistiti i što sitnije iseckati.
2. Sjediniti mleveno meso, jaje, peršun, mlevenu papriku, crni i beli luk. Dodati začine po ukusu i dobro izmešati. Zatim postepeno dodavati prezle i mesiti dok se ne dobije smesa pogodna za oblikovanje.
3. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati ćuftice. Pržiti ih na vrelom ulju sa obe strane kako bi porumenele, pa izvaditi na salvetu da upiju suvišnu masnoću.
4. Instant pire pripremiti prema uputstvu sa kesice, dodati u njega žumance i promešati.
5. Šampinjone iseći na listove, propržiti na puteru i začiniti po ukusu.
6. Pire sipati u poslastičarski džak i na ćuftama napraviti gnezda. U sredinu gnezda staviti pržene pečurke i posuti rendanim kačkavaljem.
7. Na malo ulja propržiti brašno, sipati sok od paradajza i promešati. Postepeno dolivati vodu po potrebi i mešati dok se ne dobije odgovarajuća gustina. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.
8. Vatrostalnu posudu nauljiti i sipati u nju sos od paradajza, poređati pripremljene ćufte i staviti ih u zagrejanu rernu na 200 ºC da se zapeku.