Grčka torta
Za kore:
- 15 belanaca
- 15 kašika šećera
- 15 kašika mlevenog keksa
- 15 kašika mlevenih oraha
Za fil:
- 15 žumanaca
- 0,5 l mleka
- 250 g šećera u prahu
- 375 g margarina
- 5 kašika šećera
- 5 kašika gustina
- 150 g seckanih oraha
- 150 g izmrvljenog keksa
- 100 g crne čokolade
- 100 g bele čokolade
Za glazuru:
- 100 g crne čokolade
- 50 g margarina
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg. Zatim dodati 5 kašika mlevenog keksa i 5 kašika mlevenih oraha pa polako promešati.
2. U okruglom kalupu na 170 ºC ispeći koru. Na isti način ispeći još dve kore.
Fil:
1. Sjediniti žumanaca sa 200 g šećera u prahu i kuvati na pari dok se ne dobije gusti fil. Posebno umutiti margarin sa 50 g šećera u prahu.
2. Sjediniti mleko, šećer i gustin pa dobro izmešati da ne ostanu grudvice. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Sjediniti fil od žumanaca i margarina sa smesom od gustina i izmiksati. Dodati seckane orahe, keks, crnu i belu čokoladu i promešati.
Finalni postupak:
Pečene kore premazati filom i naslagati ih jednu na drugu. Tortu preliti čokoladnom glazurom.
Izvor: Dobra hrana