Grilovane tikvice s nanom: Hrskavo, a osvežavajuće!
Grilovane tikvice s nanom su naš izbor za ovonedeljnu rubriku #štazavečeru.
Tikvice sadrže veliku količinu kalijuma – oko 8 % preporučene dnevne doze ovog minerala.
Stručnjaci kažu da kalijum može da bude od velike pomoći kada je reč o kontroli krvnog pritiska, jer smanjuje štetne efekte soli u našem telu. Studije ukazuju da povećanje unosa kalijuma može smanjiti rizik od moždanog udara, kao i smanjiti šanse za razvoj srčanih oboljenja.
Takođe, tikvice su bogate vitaminom C, koji jača imunitet i čini nas zdravijim. Uz sve to, tikvice sadrže veoma malo kalorija, pa su idealne i za osobe koje žele da regulišu telesnu težinu.
S druge strane, nana povoljno deluje na organe za varenje, a uz to, pokazala se delotvornom i u lečenju prehlada i gripa. Ova biljka umiruje, sprečava iritaciju kože…
Sasvim dovoljno razloga zašto ne bismo spojili ove dve namirnice u ukusan, zdrav i veganski obrok. Evo i kako!
View this post on Instagram
Grilovane tikvice s nanom
Sastojci
3 tikvice srednje veličine
1 praziluk (ili 3 manje glavice crnog luka)
3 kašike maslinovog ulja
1 čen belog luka
2 kašike limunovog soka
1/4 šolje tahinija
1/4 šolje listova nane
so, biber
Isprobajte i… Hrskave tikvice iz rerne
Način pripreme
- Zagrejte tiganj ili roštilj.
- Iseckajte tikvice na kriške i pomešajte s kašikom ulja i s pola kašike soli.
- Dodajte iseckani praziluk (ili crni luk) i promešajte.
- Ostavite da odstoji 10ak minuta, da tikvice puste vodu.
- Za to vreme u blender dodajte beli luk, tahini, sok od limuna i 2 kašike nane i izblendajte.
- U smesu dodajte još dve kašike maslinovog ulja kao i biber po ukusu.
- Tikvice i praziluk kratko propržite na tiganju.
- Izvadite povrće na tanjir i prelijte smesom od tahinija, belog luka i nane.
- Aranžirajte sa nekoliko listova nane.Poslužite toplo! Prijatno!