Gurmanski Tanjir
POTREBNO JE:
- 50 g integralnog pirinča;
- 30 g graška,
- 30 g kukuruza,
- 30 g šargarepe,
- 30 g karfiola i,
- obavezno, 30 g brokolija;
- šnicle od sejtana (sejtan je zamena za meso koja se može kupiti u makrobiotičkim radnjama) – količina sejtana koju ćete upotrebiti za ovo jelo zavisi od vaših potreba, s tim što u makrobiotici postoji pravilo – jesti više puta manje količine;
- gomasio (propržen susam sa krupnom morskom solju)
PRIPREMA:
Šnicle od sejtana iseći i propržiti na hladno ceđenom ulju (može da bude suncokretovo, budevino ili bilo koje drugo – važno je samo da je hladno ceđeno). Povrće obariti (najbolje na pari). Napraviti preliv od soja sosa, malo belog luka, supice od barenog povrća i kuzua (kuzu je napitak koji ima ulogu da da gustinu). Sve zajedno prokuvati, pa kad počne da se zgušnjava preliti njime šnicle.
REČ PLUS:
Kad se pojede ovaj obrok, nema osećaja težine u stomaku. Niko ne kaže „prejeo sam se“, mada i najveći gurmani tvrde da im je bilo dovoljno hrane.
Savet
* Osim sejtana, kao zamena za meso, može da se koristi i tempeh (presovana soja)
* Brokoli ima veoma važnu ulogu u makrobiotici, jer je izuzetno jak antioksidant.
* U makrobiotici namirnice nipošto ne smeju da se raskuvaju.