Havana torta
Za koru:
- 2 belanca
- 200 g šećera u prahu
- 200 g mlevenih lešnika
- 200 g mlevenih napolitanki
Za fil:
- 1 l mleka
- 250 g šećera
- 30 g želatina u prahu
- 1 vanil-šećer
- 5 dl slatke pavlake
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti sa šećerom u prahu u čvrst šam.
2. Dodati mlevene lešnike i polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 140 ºC 60 min. dok se ne dobije hrskava kora. Ohlađenu koru izmrviti.
Fil:
1. Sjediniti mleko sa šećerom i kratko prokuvati.
2. Želatin u prahu preliti sa 12 kašika vode i ostaviti da nabubri. Potom ga dodati u toplo mleko i promešati. Sačekati da se ohladi na sobnoj temperaturi a potom ostaviti u frižideru da miruje 3 časa.
3. Posebno umutiti slatku pavlaku i vanil-šećer u čvrst šlag.
4. Odstojalu kremu izvaditi iz frižidera pa u nju umešati šlag od slatke pavlake i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje. Dno kalupa posuti sa malo kore od belanaca i mlevenim napolitankama pa pomoću kašike naneti red stegnutog fila. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti filom i dekorisati po želji. Ostaviti preko noći u frižideru da se stegne.
Izvor: Dobra hrana