Heljda: Veoma zdrava i ukusna namirnica
Heljda je izuzetno zdrava i ukusna namirnica koju bismo svi trebali često da konzumiramo.
Ona je u Evropu stigla tek u srednjem veku iz Azije, a u našim krajevima je još uvek veoma zapostavljena u ishrani.
U kulinarstvu se heljda smatra za žitaricu, a to mišljenje je pogrešno. Botanički, ona spada u kategoriju zeljastog povrća, a ponekad se svrstava i u voće. Cvetovi heljde su veoma aromatični, pa pčele vole da ih oprašuju, a kasnije proizvode med koji ima karakterističnu tamnu boju i jak miris. Ovaj med ima veoma lekovita svojstva.
Heljda se lako vari, prepuna je vitamina B i mnogih hranljivih sastojaka. Mlevenjem heljdinog zrna se dobija brašno od kog se pripremaju hleb, razna peciva, a posebno su ukusne i zdrave palačinke od ovog brašna.
Heljda ne sadrži gluten, pa osobe koje su alergične na njega mogu bez problema da uživaju u jelima od heljde. Heljda se često koristi kao zamena za pirinač ili se priprema kao kaša.
Evo za šta je sve heljda dobra i zbog čega trebate da počnete da je konzumirate:
- Smanjuje nivo šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
- Ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe
- Održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
- Bogata je mineralima, sadrži fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan
- Bogata je dijetalnim vlaknima
- Sadrži osam esencijalnih aminokiselina
- Bogata je flavonoidima
- Otkriveno je da heljda smanjuje visok krvni pritisak i holesterol
- Smanjuje rizik od nastanka raka