Hrana kao lek: Namirnice koje nam pomažu kada smo bolesni
Ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć za lečenje neke bolesti ili želite da preventivno zaštitite svoj organzam, hrana koju svakodnevno konzumirate igra bitnu ulogu.
Svi znamo da zdravlje na usta ulazi. Upravo zbog toga konzumirajte ove namirnice što češće. Pored toga što su veoma zdrave i mogu vam pomoći da izlečite bolesti, ukus im je odličan.
Maslinovo ulje
Brojna istraživanja su pokazala da hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži protivupalne hemikaliju koje su prisutne i u lekovima kao što je ibuprofen, koji se koristi za ublažavanje bolova tokom glavobolje, artritisa i menstruacije. Maslinovo ulje je bogato vitaminom E koji je veoma bitan za rad imunog sistema, endokrinog sistema i polnih žlezda. Vitamin E je snažan antioksidans, sprečava prerano starenje kože, ubrzava zarastanje rana i štiti od ateroskleroze.
Beli luk
Beli luk je odličan za uništavanje bakterija i gljivičnih infekcija. Takođe, on snižava holesterol i krvni pritisak, a smanjuje i rizik od začepljenja krvnih sudova. Pomoću belog luka ćete lakše rešiti problem gljivične infekcije, on će vas zaštiti od trovanja hranom i oterati komarce od vas. Najbolje je da ga konzumirate sirovog.
Đumbir
Đumbir podstiče ubrzavanje cirkulacije i protok krvi, a odličan je za ublažavanje mučnine, bolova kod migrene ili nakon operacije. Napravite čaj od đumbira tako što ćete ga svežeg izrendati ili naseckati i staviti u vrelu vodu.
Med
Antioksidaciona i antibakterijska svojstva meda pomažu u poboljšanju rada probavnog sistema, održavaju organizam zdravim i pomažu u borbu protiv raznih bolesti. Med ne samo da pomaže da se ublaži upala grla, već može i da uništi neke bakterije koje uzrokuju infekciju. Njegova antibakterijska svojstva sprečavaju infekcije i deluju protivupalno, smanjuju naotečenost, bol i nastajanje ožiljaka.
Crveni luk
Kuvani crveni luk je tradicionalni lek za upalu donjih disajnih puteva. Francuzi leče mamurluk supom od luka, a često se sa njim leče i infekcije mokraćnih kanala.
Ananas
Ananas je bogat prirodnim enzimima koji trenutno ublažavaju bol u grlu, želudačne tegobe i smanjuju rizik od začepljenja krvnih sudova. Ananas treba konzumirati svež ili piti njegov sok.
Paradajz
Paradajz je bogat kalijumom, a ima veoma malo natrijuma, pa je dobar za zdravlje srca i snižavanje krvnog pritiska. Obiluje i likopenom, nutrijentom koji štiti muškarce od raka prostate, a oba pola od srčanih oboljenja. Najbolje je da jedete svež paradajz ili onaj sušen na suncu.