Hrana kao lek: Namirnice koje nam pomažu kada smo bolesni

by | mart 7, 2015

Ukoliko vam je potrebna dodatna pomoć za lečenje neke bolesti ili želite da preventivno zaštitite svoj organzam, hrana koju svakodnevno konzumirate igra bitnu ulogu.

Foto: Imgkid

Foto: Imgkid

Svi znamo da zdravlje na usta ulazi. Upravo zbog toga konzumirajte ove namirnice što češće. Pored toga što su veoma zdrave i mogu vam pomoći da izlečite bolesti, ukus im je odličan.

Maslinovo ulje

Brojna istraživanja su pokazala da hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži protivupalne hemikaliju koje su prisutne i u lekovima kao što je ibuprofen, koji se koristi za ublažavanje bolova tokom glavobolje, artritisa i menstruacije. Maslinovo ulje je bogato vitaminom E koji je veoma bitan za rad imunog sistema, endokrinog sistema i polnih žlezda. Vitamin E je snažan antioksidans, sprečava prerano starenje kože, ubrzava zarastanje rana i štiti od ateroskleroze.

Članak se nastavlja posle reklama

Beli luk

Beli luk je odličan za uništavanje bakterija i gljivičnih infekcija. Takođe, on snižava holesterol i krvni pritisak, a smanjuje i rizik od začepljenja krvnih sudova. Pomoću belog luka ćete lakše rešiti problem gljivične infekcije, on će vas zaštiti od trovanja hranom i oterati komarce od vas. Najbolje je da ga konzumirate sirovog.

Đumbir

Članak se nastavlja posle reklama

Đumbir podstiče ubrzavanje cirkulacije i protok krvi, a odličan je za ublažavanje mučnine, bolova kod migrene ili nakon operacije. Napravite čaj od đumbira tako što ćete ga svežeg izrendati ili naseckati i staviti u vrelu vodu.

Med

Članak se nastavlja posle reklama

Antioksidaciona i antibakterijska svojstva meda pomažu u poboljšanju rada probavnog sistema, održavaju organizam zdravim i pomažu u borbu protiv raznih bolesti. Med ne samo da pomaže da se ublaži upala grla, već može i da uništi neke bakterije koje uzrokuju infekciju. Njegova antibakterijska svojstva sprečavaju infekcije i deluju protivupalno, smanjuju naotečenost, bol i nastajanje ožiljaka.

Crveni luk

Kuvani crveni luk je tradicionalni lek za upalu donjih disajnih puteva. Francuzi leče mamurluk supom od luka, a često se sa njim leče i infekcije mokraćnih kanala.

Ananas

Ananas je bogat prirodnim enzimima koji trenutno ublažavaju bol u grlu, želudačne tegobe i smanjuju rizik od začepljenja krvnih sudova. Ananas treba konzumirati svež ili piti njegov sok.

Članak se nastavlja posle reklama

Paradajz

Paradajz je bogat kalijumom, a ima veoma malo natrijuma, pa je dobar za zdravlje srca i snižavanje krvnog pritiska. Obiluje i likopenom, nutrijentom koji štiti muškarce od raka prostate, a oba pola od srčanih oboljenja. Najbolje je da jedete svež paradajz ili onaj sušen na suncu.

Tagovi: