Želite zategnutu kožu? Tu je hrana koja povećava proizvodnju kolagena
Ako želite da sprečite opuštanje kože i bore, povedite rauna o životnim navikama – naročito o ishrani. A koja je to hrana koja povećava proizvodnju kolagena?
Znate one mladalačke, blistave obraze za kojima svi žudimo? Oni su znak zdravog, bogatog kolagena. Smešten u spoljašnjem sloju kože, kolagen je osnova vezivnog tkiva koje podržava strukturu kože. „Kolagen se prirodno nalazi u celom telu“, kaže plastični hirurg lica iz San Franciska dr David W. Kim. „Nije samo u koži. Obično se nalazi u mišićima, tetivama, gastrointestinalnom traktu, pa čak i krvnim sudovima. Nažalost, kolagen se gubi sa godinama, ali naša ishrana može pomoći. Srećom, postoji mnogo namirnica koje prirodno podstiču kolagen.“
Ovo je hrana koja povećava proizvodnju kolagena
1. Proteini (meso i jaja)
Kolagen se formira od 19 aminokiselina, koje su gradivni blokovi proteina. Dodavanje hrane bogate proteinima u ishranu obezbeđuje sirovine neophodne za proizvodnju kolagena. Birajte između visokokvalitetnih životinjskih proteina kao što su organska piletina, govedina… Belanca su takođe odlična opcija. Osim što vašem telu daju dozu zdravog proteina koja mu je potrebna, to je belančevina „sa visokim sadržajem aminokiselina — lizina i prolina — koje su potrebne za proizvodnju kolagena u telu“, objašnjava dr Kim.
2. Biljke bogate aminokiselinama
Raznovrsna biljna ishrana obezbediće telu obilje vitamina i minerala, kao i sve aminokiseline potrebne za formiranje kompletnih proteina — sve elemente neophodne za proizvodnju kolagena. Neke namirnice koje sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina uključuju kinou, heljdu, semenke konoplje, čia seme i spirulinu.
3. Tamno zeleno povrće
Bogato vitaminom C, tamnozeleno povrće poput spanaća i kelja može ubrzati proizvodnju kolagena. Fitoceramidi, ceramidi na biljnoj bazi, mogu smatrati biljnom, veganskom alternativom popularnim suplementima kolagena. Mogu se naći u spanaću i pomažu u obnavljanju prirodnih lipida u telu, pomažući da se održi barijera kože, zadrži vlagu, popune bore i izblede ožiljci od akni..
4. Domaća supa od kostiju
Ako želte da sčuvate mladost i lepotu, redovno jedite domaću supu. Kolagen se oslobađa iz goveđih, pilećih ili ribljih kostiju tokom procesa kuvanja. Čista prirodna, hrana bogata antioksidansima i nemasnim proteinima su odličan izbor za kožu.
5. Voće i povrće bogato vitaminom C
Studije pokazuju da vitamin C ima sposobnost da pomogne aminokiselinama – lizinu i prolinu – da se pretvore u kolagen. To znači da svakodnenvo treba konzumirati namirnice koje obiluju vitaminom ce kao što su: paprike, brokoli, peršun, citrusi, bobičasto voće, kivi…“Vitamin C izuzetno je važan u sprečavanju slobodnih radikala koji mogu dovesti do vidljivih znakova starenja kože jer razgrađuju kolagen i elastin“, objašnjava dr Kim.
6. Riba
Riba sadrži omega-3 masne kiseline, koje smanjuju upalu koja doprinosi razgradnji kolagena. Ćelije kože su okružene masnom membranom koja ih štiti. Kada su ćelije zdrave, one su u stanju da podrže strukturu kože. Ribe poput tunjevine i lososa su pune omega-3 masnih kiselina.
7. Fermentisana hrana
Fermentisana hrana kao što su tempeh, jogurt, kiseli kupus i kombuha sadrži Lactobacillus, soj probiotičkih bakterija koji proizvodi superoksid dismutazu. Superoksid dismutaza je moćan antioksidans koji može sprečiti razgradnju kolagena smanjenjem proizvodnje slobodnih radikala. Dovoljno je da pojedete jednu porciju fermentisane hrane dnevno.
8. Crveno povrće
Paradajz, paprika i cvekla sadrže antioksidans likopen koji pomaže u jačanju odbrane organizma od oštećenja od sunca. Likopen deluje kao prirodna krema za sunčanje, štiteći kožu od oštećenja dok povećava nivo kolagena.
9. Orasi i semenke
Mnogi orašasti plodovi i semenke sadrže esencijalne minerale poput cinka i bakra, koji su potrebni u procesu proizvodnje kolagena. Seme bundeve, indijski orah, suncokretovo seme, laneno seme i bademi su dobre opcije za užinu.
10. Narandžasto povrće
Povrće narandžaste boje, poput šargarepe i slatkog krompira, bogato je vitaminom A i može pomoći u obnavljanju i regeneraciji oštećenog kolagena. Dovoljno je da pojedete po jednu veću šargarepu svaki dan.
11. Beli luk
Jedan od najboljih izvora sumpora, koji je neophodan za proizvodnju kolagena u telu, beli luk takođe obezbeđuje lipoičnu kiselinu i taurin koji pomažu u obnavljanju kolagenskih vlakana koja su oštećena.