HRANA za bolje PAMĆENJE

by| novembar 9, 2010

Mnoga naučna istraživanja dokazala su da određene vrste namirnica i lekovitih biljaka pozitivno utiču na funkciju mozga, memoriju i koncentraciju.

 

Gubitak kratkoročnog pamćenja česta je pojava posle pedesete godine života, ali u poslednje vreme od ovog poremećaja pate i mlađi ljudi. Stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih uzroka slabljenja memorije manjak hemikalija odgovornih za pamćenje (proizvode se u mozgu), ali to mogu biti i ateroskleroza, loša cirkulacija, upotreba nekih vrsta lekova, emotivni problemi (stres, depresija).

 

Članak se nastavlja posle reklama

Rezultati mnogobrojnih naučnih studija pokazali su da na funkciju mozga, pamćenje i koncentraciju umnogome utiče ishrana. Dok neke namirnice obezbeđuju dobru prokrvljenost centralnog nervnog sistema i podstiču njegove funkcije, druge imaju suprotno dejstvo i treba ih izbegavati.

 

Hrana koja sadrži mnogo zasićenih masti (meso, punomasno meso, mleko, sir, maslac…) smanjuje dotok krvi u mozak i remeti pamćenje, a slično dejstvo ima i alkohol, naročito ako se konzumira u dužem vremenskom periodu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pivski kvasac
Pošto obiluje vitaminima B grupe, esencijalnim amino-kiselinama, gvožđem, selenom, cinkom, magnezijumom, kalijumom, natrijumom i drugim korisnim mineralima, pivski kvasac poseduje širok spektar korisnih svojstava.

 

Zbog toga bi trebalo da bude zastupljen u svakodnevnoj ishrani, a naročito se preporučuje osobama koje su izložene povećanom riziku od nastanka bolesti nervnog i lokomotornog sistema.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina B, pivski kvasac ublažava tegobe izazvane bolestima nervnog sistema i osigurava njegovu pravilnu funkciju, otklanja psihičke smetnje, umor i depresiju. Takođe, poboljšava pamćenje i koncentraciju, jača krvnu sliku i leči malokrvnost. Može se koristiti u prahu kao dodatak jelima ili u obliku tableta.

 

Orasi

 

Orasi
Ovaj jezgrasti plod još od drevnih vremena smatra se idealnom hranom za mozak. Poznato je da su orasi (kao i bademi i lešnici) odličan izvor omega – 3 masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje moždanih ćelija i neurotrasmitera odgovornih za promene raspoloženja (zbog toga mogu da budu od velike pomoći i u slučaju depresije).

Članak se nastavlja posle reklama

 

Ipak, ovo blagotvorno voće treba konzumirati u umerenim količinama i u sirovom stanju, jer je vrlo kalorično. Dnevne potrebe za omega -3 masnim kiselinama zadovoljiće sedam celih oraha, najbolje uz doručak od žitarica ili kako kvalitetna užina.

 

Alge
Morske alge sadrže obilje hranljivih materija – natrijum, kalcijum, hlor, kalijum, jod, bakar, gvožđe, cink i selen, a bogate su i drugim materijama koje podstiču moždane funkcije: vitaminima C, B12 i karotenom, kao i linoleinskim i alfa-linoleinskim masnim kiselinama.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Osim što poboljšavaju memoriju i koncentraciju, alge snižavaju nivo holesterola u krvi, blagotvorno utiču na metabolizam i jačaju zube, kosu i kosti. Koriste se kao dodatak jelima, sveže ili kuvane. Mogu se nabaviti u svim prodavnicama zdrave hrane.

 

Ruzmarin
Ruzmarin, drevni simbol mudrosti, vekovima se upotrebaljavao za jačanje moždanih funkcija, a njegovo dejstvo potvrdile su i novije naučne studije. Ovaj aromatični začin sadrži kaarnozik-acid (CA), snažan antioksidant koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala odgovornih za oštećenje mozga pa štiti od moždanog udara i neurodegeneracije, a deluje preventivno i na pojavu Alchajmerove bolesti.

 

Ruzmarin se smatra i eliksirom mladosti jer pospešuje rast kose, podmlađuje mozak, poboljšava cirkulaciju, sprečava pojavu srčanih oboljenja. Za poboljšanje pamćenja koristi se čaj od vrhova grančica biljke, koji ne treba piti uveče jer podstiče budnost.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Kakao
Dokazano je da narodi koji redovno konzumiraju napitak spravljen od ploda kakaovca retko oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Nauka je potvrdila blagotvorno dejstvo sastojaka kakaoa – favanola, antioksidanta, koji podstiče protok krvi u mozgu i, shodno tome, pozitivno utiče na kognitivne sposobnosti, te štiti od demencije.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetičkih lekova, ne izaziva neželjena dejstva. Važno je istaći da čokolada, osim ovog blagotvornog sastojka, sadrži šećer, masnoće i još neke štetne dodatke pa se preporučuje konzumiranje kakaoa u prahu.

 

Žen-šen
Žen-šen je poznati adaptogen, što znači da je u stanju da pomogne organizmu da se prilagodi uslovima pojačanog napora i stresa. Ova biljka, koju nazivaju korenom života i univerzalnim lekom, povećava psihofizičku izdržljivost, pozitivno utiče na moždanu aktivnost i stimuliše lučenje adreanlina.

 

Preporučuje se studentima i sportistima, odnosno svima onima koji su izloženi psihofizičkom naprou i stresu. Žen-šen poboljšava krvnu cirkulaciju pa se primenjuje i u lečenju muške impotencije. Osim toga, snižava krvni pritisak, nivo holesterola i šećera u krvi, jača imunitet i odžava vitalnost organizma. Upotrebljava se u obliku ekstrakta, kapsula i čaja.

 

SVETI +

*Jesti tri obroka dnevno, plus dve voćne užine, da bi se održao normalan nivo šećera u krvi. To je jedan od preduslova za optimalno funkcionisanje mozga.

 

 

*Svakodnevno konzumirati integralne žitarice, mahunarke, jezgraste plodove, semenke, voće i povrće, jer su bogati materijama koje poboljšavaju prokrvljenost mozga i održavaju njegovo zdravlje.

*Izbegavati konzumiranje alkoholnih pića i duvana.

 

Izvor: Lekovito bilje

Tagovi: