Hranite se zdravo: Kako izgleda hranljiv doručak?

by | april 25, 2013

Zdrav i hranljiv doručak treba da sadrži kombinaciju proteina, ugljenih hidrata i malo masnoće. Proteini doprinose boljoj koncentraciji, ugljeni hidrati će vam obezbediti energiju, a biljna vlakna pospešiti varenje.

Voće je odličan izvor biljnih vlakana. Budući da obiluje vodom, možete ga jesti i u većim količinama. Što je boja voćke intenzivnija, to je veći procenat antioksidanasa koji se u njemu nalaze. Zamrznuto voće je podjednako hranljivo kao i sveže, ali pod uslovom da ne sadrži šećer.

Jaja su uvek dobar izbor za doručak, jer su bogata proteinima. Tačnije, proteini se nalaze u belancetu, dok žumance sadrži holesterol, ali i neke hranljive sastojke – gvožđe, vitamin A i B.

Mlečni proizvodi, poput mleka i jogurta, obiluju proteinima i ugljenim hidratima, a sadrže vrlo malo kalorija i odličan su izvor kalcijuma. „Običan“ jogurt je uvek bolji izbor od voćnog, a obrano mleko hranljivije od onog punomasnog.

Članak se nastavlja posle reklama

Još jedan izvor ugljenih hidrata su i integralne žitarice, te bi bilo dobro da ih uvrstite u jutarnje obroke.

Tekst: Life Content
Izvor: Ljepota.ba

Tagovi: