Hranom popravite raspoloženje!
Hipokrat je pre oko 2500 godina podelio ljude na četiri karaktera, a danas savremena psihologija deli ljudske emocije na sreću, tugu, ljutnju i teskobu. Ovo nam pokazuje koliko se malo ljudi menjanju kroz vekove kada su temperamenti i osećaji u pitanju.
Kako prehrana utiče na nastanak emocija? U emociji ljutnje naš organizam povećano luči hormon noradrenalin, zbog toga hranom na bazi mleka i mlečnih proizvoda kao što su kefir, jogurt i sir utičemo na "gašenje" negativne emocije ljutnje. U mozgu se, naime, ovakvom ishranom potpomaže sinteza inhibicijskih supstanci – stvari koje deluju na kočenje moždanih aktivnosti – što dovodi do smirenja. Slično deluju i lekovi iz grupe anksiolitika koje nazivamo benzodiazepini.
Za osećaj tuge preporučuje se hrana koja može podstaći nastanak serotonina u mozgu, a to su žitarice, masnoće i slatkiši. One se mogu nazvati i "tugofilne" namirnice jer se za njima poseže u stanjima tuge, često i instinktivno, a pritom nismo ni svesni da svoje tužno raspoloženje lečimo uzimanjem slatkiša.
Kako su slatkiši i masnoće visokoenergetske namirnice treba ih uzimati u malim količinama. Može se reći da im treba dati "začinski" način upotrebe jer one u malim količinama daju sreću životu, a i odličan ukus jelu i nikako ih se ne treba odreći.
Na prvo mesto treba ipak staviti žitarice i proizvode od celog zrna jer će ovakve namirnice duže osiguravati sitost našem organizmu, dok će nas konzumacija koncentrisanih ugljenih hidrata kao što su slatkiši i kolači isto dovesti do pozitivnih osećaja ali će ona trajati vrlo kratko. To nas dovodi u iskušenje da uzmemo novi kolač, a tako vrlo lako gubimo kontrolu nad kalorijskim unosom što će rezultirati gojenjem.
U stanjima teskobe ili bezvoljnosti preporučuju se riba i meso. Ovde treba dati prednost belom mesu kao što su ćuretina i piletina, a dobar izbor su i jagnjetina i teletina budući da ove namirnice, osim što umanjuju teskobu, imaju osobinu da podižu raspoloženje.
Na vrhu namirnica za otklanjanje bezvoljnosti je riba jer ona uz učinak na vraćanje pozitivnih emocija ima i delovanje na očuvanje protoka mozga zahvaljujući moćnim omega-3-masnim kiselinama.
Kada smo radosni preporučuju se voće i povrće. Drugim rečima, u najpoželjnijem osećaju treba jesti najzdravije namirnice.
IZVOR: PLIVAZDRAVLJE.HR