Hrskava low-carb piletina: Za ovu večeru potrebno vam je samo 5 sastojaka… i tepsija
Low-carb piletina nama zvuči kao odlična ideja za jednostavnu večeru uz manje ugljenih hidrata. Evo šta smo imali na umu…
Kada pomislite na hrskavu piletinu, verovatno vam na pamet padaju slike brze hrane, friteze, pohovanih zalogaja bogatih ugljenim hidratima i nezdravim masnoćama. Ali, ovaj recept će vas uveriti da je – ne samo moguće, već i vrlo jednostavno, pripremiti hrskavu piletinu i sa malo ugljenih hidrata.
Ovo jelo je ne samo jednostavno, već može biti deo vašeg jelovnika i ako ste na keto ili low-carb ishrani. Arome ovog jela, koje dolaze iz slatkastog čeri paradajza i neodoljive majčine dušice, inspirisane su mediteranskom kuhinjom.
Pročitajte i… Saveti nutricionistkinje: Low-carb ishrana – za i protiv
Dakle, za samo pola sata, uz samo pet sastojaka i jednu manju tepsiju, dobićete savršenu proteinsku večeru. Poslužite je uz pečeni brokoli (ili kuvan na pari), različite vrste zelene salate ili kupus salatu (od svežeg ili kiselog kupusa).
Hrskava low-carb piletina sa majčinom dušicom
Porcije: 4
Potrebno:
- 4 do 5 pilećih bataka sa kostima i kožom ili 2 para pilećih grudi
- 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- Morska so i mleveni crni biber
- Oko 400 g čeri paradajza
- 5-6 grančica sveže majčine dušice
- Opciono: 1 limun (vrste majer) isečen na kriške
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
Natrljajte piletinu 1 kašikom ulja, solju i biberom.
Zagrejtete manju tepsiju (ili tiganj od livenog gvožđa) na ringli na srednjoj vatri i dodajte preostalo ulje. Propržite piletinu sa kožom nadole 15 minuta, dok se masnoća ne istopi.
Isključite ringlu, dodajte paradajz isečen na polovice pa ga umešajte u masnoću koju je pustila piletina. Okrenite komade piletine tako da sada koža bude okrenuta nagore.
Po piletini rasporedite kolutove limunova (ako odlučite da dodate i ovaj sastojak) i grančice majčine dušice pa tepsiju smestite u rernu. Pecite 20 minuta.
Poslužite uz pečeni brokoli (ili kuvan na pari), zelenu salatu ili kupus salatu.