Hrskavi slatkiš: Digestiv keks
Sastojci:
– 100 g mlevenih zobenih pahuljica
– 130 g ražanog brašna
– prstohvat soli
– ½ kesice praška za pecivo
– 3 supene kašike (bagremovog) meda
– 100 ml hladno cedjenog suncokretovog ulja
– 1-2 supene kašike vode.
Priprema:
1. U dubljoj posudi pomešati samlevene pahuljice, brašno, so i prašak za pecivo.
2. Posebno sastaviti med i ulje, pa usuti u pripremljeno brašno.
3. Sve sastojke umesiti, a po potrebi dodati malo vode. Mesiti par minuta dok se ne dobije fina smesa, laka za oblikovanje. Smesa će biti blago lepljiva, ali ukoliko pravi smetnje pri radu može se dodati malo brašna. Dobijeno testo uviti u alu-foliju i ostaviti u frižider 15-ak minuta.
4. Na pobrašnjavljenoj radnoj površini rastanjiti testo na oko 1 cm debljine. Modlicom seći oblike po želji i slagati na pleh obložen pek-papirom.
5. Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180° C dok ne porumeni. Ukoliko je gornja površina slabije pečena, uključiti gornji grejač i peći dok boja ne bude ravnomerna na gornjoj i donjoj strani. Izvaditi iz rerne i ohladiti. Smestiti u teglu za keks ili limenu kutiju.
Od navedenih sastojaka dobije se 30-ak keksića.
Keksići mogu trajati jako dugo ukoliko ih držite na suvom mestu.