I ZDRAVA hrana može da bude opasna
Američki stručnjaci za hranu i sigurnost svake godine objavljuju listu hrane koja sa sobom nosi vrlo visoki rizik za zdravlje.
Neka je neprikladnog oblika, neka je opasna zbog bakterija koja se na njima lakše nakupljaju, a neka ne sme da se jede u prevelikim količinama. Zanimljivo je da se na listi opasnih nalaze i namirnice koje se smatraju zdravim, poput tunjevine i zelene salate:
Hot dog
Sporan je oblik, a ne kvalitet, jer američki pedijatri tvrde da može da dovede do gušenja deteta, što je neobičan kriterijum. Ipak naši stručnjaci nisu istog mišljenja jer tvrde da hrana na našim policama prolazi kontrolu zdravstvene ispravnosti, pa mesta panici nema.
Pečurke
Oprezno s njima, nije lako znati koje su otrovne. Prilikom branja pečuraka treba konsultovati stručnjaka ili pak valja brati ili kupovati one poznatije (vrganji, bukovače, šampinjoni i slično).
Kikiriki
Nije opasan sam po sebi, osim ako niste alergični, a u tom slučaju može da bude i smrtonosan. Slično je i s drugim orašastim plodovima, koji mogu da izazovu alergijsku reakciju, pa njihovo prisustvo treba istaći u deklaraciji.
Zeleno lisnato povrće
Ako nije dobro oprano, zeleno lisnato povrće često izaziva pojavu virusa. Ipak, budući da zeleno povrće ionako premalo unosimo ne treba gajiti bezrazložne strahove. Svakako treba dati prednost domaćoj ili organskoj hrani, koja je uzgajana u kontrolisanim uslovima.
Tunjevina
Opasna je u velikim količinama – velik unos ribljih obroka je zabranjen (ili ograničen) kod trudnica, jer one mogu da potiču iz industrijski nečistih voda, i tako sadrže znatno više žive i teških metala od ostalih namirnica.