Intolerantni ste na laktozu? Izvore kalcijuma potražite u ovim proizvodima.
Osobe kod kojih je otkrivena intolerancija na laktozu i one koje trenutno poste, jednostavno, ne vole ukus mlečnih proizvoda i gotovo ih nikada ne jedu, pa samim tim i ne unose dovoljno kalcijuma, koji je veoma važan za kosti.
Ipak, pravilnom ishranom moguće je sačuvati zdrave kosti i bez kalcijuma iz mlečnih proizvoda. Naime, nivo apsorpcije kalcijuma u organizmu zavisi od vrste prehrambenog proizvoda koji konzumiramo.
Tako je kod spanaća nivo apsorpcije kalcijuma 10 odsto, kod mleka 30, a kod brokolija čak 60. To, međutim, ne znači da ćete, ukoliko te namirnice budete jeli u većim količinama, u organizam unositi i više kalcijuma.
Na koji način možete uneti kalcijum u organizam, a da pritom ne konzumirate mlečne proizvode, pročitajte OVDE.
Članak se nastavlja posle reklama