Iskoristite ostatke uskršnje hrane za ukusna i maštovita jela
Praznični ostaci šunke, jaja i luka uz malo strpljenja i maštovitosti pretvaraju se u zanimljivo novo jelo. Ostatke šunke možete iskoristiti za francuski krompir, mladi luk poslužiće za fini omlet, a francuska salata će i običan paradajz pretvoriti u pravu poslasticu.
Francuski krompir
Sastojci: 500-700 g krompira, 4 kuvana jaja, šunka, kisela pavlaka, jaje
Priprema: Skuvajte krompir i čim se ohladi iseckajte ga na kriške. Ostatke kuvanih jaja i šunke takođe isecite na kriške. Nauljenu tepsiju prekrijte kriškama krompira, pa dodajte sloj jaja, sloj šunke pa ponovo sloj krompira. Na kraju sve prelijte mešavinom pavlake, jednog razmućenog jajeta i malo soli. Pecite na 200°C oko 35 minuta.
Salata s jajima i tunjevinom
Sastojci: 2 konzerve tunjevine, 6 kuvanih jaja, 1/4 šoljice naseckanih kiselih krastavaca, 3/4 šoljice majoneza, 2 iseckana mlada luka, 1 kašičica belog luka u prahu, pola kašičice soli, pola kašičice mirođije
Priprema: Kuvana jaja iseckajte na kockice, pomešajte sa preostalim sastojcima i ostavite u frižideru da se ohladi. Poslužite nakon pola sata.
Nadev od šunke i francuske salate u paradajzu ili jajima
Pomešajte ostatke francuske salate sa šunkom koju ste prethodno isekli na kockice. Nakon toga presecite paradajz na polovine, izdubite i napunite mešavinom. Korpice ohladite u frižideru i poslužite. Slično možete uraditi i s jajima.
Kuvana jaja takođe možete prepoloviti i izvaditi žumanca. Žumanca potom treba pomešati s majonezom, crvenom paprikom i senfom i napuniti belanca.
Omlet sa šunkom i šampinjonima
Sastojci: 2-4 jaja, šunka, 2 mlada luka, šampinjoni (sveži ili iz konzerve)
Priprema: Naseckajte mladi luk na kockice, šampinjone na listiće i dinstajte dok ne omekšaju. Kad tečnost iz šampinjona ispari, dodajte iseckanu šunku i prodinstajte. Razmutite jaja, posolite i pobiberite te dodajte u tiganj. Pecite nekoliko minuta dok omlet ne požuti. Poslužite uz svežu salatu koju možete začiniti rotkvicama.
Izvor: 24sata.hr