Italijanska torta od čokolade

by | decembar 18, 2011

Sastojci:

– 100 g maslaca
– 350 g čokolade za kuvanje
– 1 kašičica (15 g) instant kafe (u prahu)
– 3 supene kašičice (45 g) kakaa u prahu, nezaslađenog
– 5 velikih jaja
– 250 g šećera u prahu
– 5 supenih kašika mlevenih orasa
– 100 g komadića orasa

Za posipanje

1 kašičica (15 g) nezaslađenog kakaa u prahu
1 kašičica (15 g) šećera u prahu

Članak se nastavlja posle reklama

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C i maslacem namažite kalup za tortu promera 20 cm. Maslac i čokoladu, razlomljenu na komadiće, rastopite u posudi na pari ili u mikrotalasnoj nameštenoj na odmrzavanje. Lagano mešajte dok se čokolada potpuno ne rastopi i ne dobijete glatku smesu. Umešajte kafu i kakao, te odložite.

U drugoj posudi mešajte jaja i šećer dok ne dobijete gustu smesu svetle boje, oko 5 minuta, a zatim umešajte mlevene orase i komadiće orasa. Lagano umešajte smesu čokolade u smesu jaja i ulijte testo u pripremljeni kalup za tortu.

Članak se nastavlja posle reklama

Pecite 40 minuta, ili dok se površina torte ne osuši i stvrdne. Ugasite rernu i ostavite tortu da se ohladi.
Kad se torta ohladi, izvadite je iz hladne rerne, a zatim i iz kalupa. Pospite mešavinom kakaa i šećera u prahu, narežite na kriške i poslužite.

Tagovi: