Izdašna poslastica: Čokoladni vanil kolač
Sastojci:
Za koru:
– 4 jajeta
– 4 kašike šećera
– 6 kašika brašna
– 2 kašike kakaoa
– 1 prašak za pecivo
– 100 ml ulja
– 50 ml mleka
Za fil I:
– 700 ml mleka
– 2 pudinga od vanile
– 5 kašika šećera
– 50 g margarina
Za fil II:
– 600 ml mleka
– 2 pudinga od čokolade
– 4 kašike šećera
– 75 g margarina
Priprema:
Kora:
1. Ulupati belanca u čvrst sneg, dodati šećer i nastaviti mućenje. Sipati ulje, pa mleko i na kraju lagano umešati brašno, kakao i prašak za pecivo.
2. Dobijenu smesu sipati u podmazam i brašnom posut pravougaoni pleh (20 x 30 cm) i peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
3. Kad se pečena kora ohladi, kašikom ili alatkom za vađenje kuglica ravnomerno probušiti rupe i izvaditi višak biskvita.
Fil I:
1. U šerpi skuvati 500 ml mleka s 4 kašike šećera.
2. Kad proključa, sipati puding izmućen u preostalom mleku i mešati dok se ne zgusne.
3. Dodati margarin, pa kad se otopi, vreo fil sipati preko izbušene kore i poravnati.
Fil II:
1. Puding izmutiti u 100 ml mleka, pa ga sipati u preostalo proključalo mleko sa šećerom i mešati dok se ne zgusne.
2. Dodati margarin u vruć puding i promešati da se otopi, a potom ga preliti preko sloja pudinga od vanile.
Finalni postupak:
1. Kolač posuti izmrvljenim delovima kore.
2. Kad se ohladi i stegne, iseći ga na parčad željene veličine.