Jedite ga što više: Povrće za hladne dane

by | septembar 14, 2015

Leto i jesen su (zasluženo) na glasu kao godišnja doba bogata ukusnim voćem i povrćem, što našu trpezu čini znatno raznovrsnijom tokom tih meseci.
Ovo povrće će vam dati sjajnu „podlogu“ za zimske mesece, jedite ga što više i nećete imati problema s prehladama i virusima.
Dakle, jedite zeleno i nećete pogrešiti!

Foto: Thinkstock/Guliver

Foto: Thinkstock/Guliver

Kelj
Kelj je jedna od namirnica kojom bi što češće trebalo da obogatite trpezu, pogotovo krajem jeseni, kada će hladnoća njegove listove učiniti mekšim. Kelj uspeva i na temperaturama nižim od 10 stepeni Celzijusa, zbog čega raste i tokom cele zime.

Pripremite Punjeni kelj za laganu večeru

Prokelj
Ako i dalje mislite da mrzite prokelj, probajte plodove koji se sada nalaze na pijačnim tezgama, jer su znatno ukusniji od onih koje jedemo leti. Ukoliko vam prokelj i dalje ne deluje ukusno, propržite ga kratko zajedno sa slaninom i teško da ćete mu odoleti. Sadrži veoma malo kalorija, ali dovoljno vitamina C i A, kao i biljnih proteina i vlakana.

Članak se nastavlja posle reklama

Keleraba
Nemački naziv za kelerabu “kupus-repa” dovoljno govori o ovom neobičnom povrću koje se u velikom stilu vraća na naše trpeze. I to je pozitivna promena u našoj ishrani, jer kelerabe ne vole leto, naklonjenije su jeseni i zimi, zbog čega treba iskoristiti trenutak i dodati ih svakodnevnim jelima.

Paškanat
Bogat vitaminima B, C i E, paškanat je nezaobilazan dodatak kuvanim jelima i čorbama. Najbolji je upravo onaj koji se ubira posle jutarnjeg mraza tokom hladnih, zimskih dana.

Raštan
Iako je raštan rasprostranjen uglavnom u Crnoj Gori, delovima BiH i Hrvatske (pod nazivom raštika), sve češće se nalazi i na našim pijačnim tezgama. To treba iskoristiti jer je ovom povrću ne smeta nedostatak sunčanih dana, niti gubi mnoštvo vitamina tokom niskih temperatura.

Članak se nastavlja posle reklama

Kupus
Legenda o prednostima kiselog kupusa kod nas je uveliko rasprostranjena, ali nikako bez razloga. Uz kiseli kupus, vašem zdravlju može pomoći i kuvani slatki kupus, pa čak i jednostavna kupus salata. Kako kupus dobro podnosi niske temperature, ne nedostaje na pijacama tokom zimskih dana, a kako sadrži velike količine vitamina C, odličan je saveznik u borbi protiv prehlade.

Probajte naš recept za Kiseli kupus

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: