Jela od krompira, posna i mrsna, svakako preukusna
Jela od krompira su među omiljenima u našem narodu. Kada vas mrzi da kuvate, želite nešto na brzinu, ukusno i zasitno, uvek prvo posegnete za krompirom.
Donosimo vam nekoliko recepata za najednostavnija i preukusna jela od krompira.
Krompir sa sosom od pečuraka
Krompir sa sosom od pečuraka je recept za posni ručak, jako se lako priprema i odličan je ukoliko želite nešto količinski obimno, za celu porodicu.
Potrebno:
600 g krompira
1 velika glavica crnog luka
2 kašike pirinča
2 kašike instant sosa od pečurka
2 kašike kukuruznog brašna
4 čena seckanog belog luka
malo začina
peršunov list
so
biber
ulje
Priprema:
Tepsiju dimenzija 30×20 cm podmažite uljem. U posudi isecite krompir na listiće, dodajte malo začina, peršunov list, biber, ulje, beli luk i kukuruzno brašno. Sve dobro izmešajte, pa polovinu ređajte u pleh. U sredinu stavite opran pirinač, luk iseckan na krugove i drugu polovinu krompira. U posudi gde je bio krompir sipajte 300 ml vode i u nju dodajte instant sos od pečuraka, pa dobro promešajte. Tom smesom prelijte krompir. Krompire još malo pouljite i pecite na 220°C oko 50 minuta dok lepo ne porumeni. Poslužite uz pavlaku ili kiselo mleko. Prijatno…
Krompir iz tiganja
Za ovaj brz i jednostavan ručak vam treba samo 4 sastojka koja sigurno imate u ostavi. Krompir iz tiganja možete poslužiti sa viršlama, kobasicama, kajganom ili već nečim po vašoj želji.
Potrebno:
1 1/2 krompira
2 kašike margarina
6 kašika ulja
so
Priprema:
Skuvajte krompir i izrendajte ga. U tiganju zagrejte ulje i maslac i propržite krompir koji ste prethodno posolili. Nekoliko puta ga okrenite, pa varjačom pritisnite da bi zadnja strana dobila zlatno smeđu boju. Ako želite možete da izrendate malo kačkavalja preko. Služite toplo, još iz tiganja, uz rendani sir, salatu. Prijatno.
Punjeni krompir sa slaninom i kačkavaljem
Potrebno:
3 veća krompira
150 g dimljene slanine
50 g mariniranih pečuraka
3 kisela krastavčića
100 g kačkavalja
3 kašičice putera
Priprema:
Neoljušten krompir skuvajte u prethodno posoljenoj vodi. Zatim oljuštite i sa jedne strane napravite udubljenje, a sa druge strane nožem uklonite neravnine.
U sredinu svakog krompira stavite po 1 kašičicu putera. Iseckajte slaninu, krastavčiće i pečurke, promešajte i napunite krompire. Pokrijte rendanim kačkavaljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok kačkavalj ne dobije lepu boju. Uživajte u ručku. Prijatno!
Foto: Guliver/Getty