Kada hrana postaje opasna za jelo?

by | decembar 27, 2015

Trovanje hranom pogađa na hiljade ljudi širom sveta, a osim letnjeg toplog vremena najopasnije je i ono praznično – zbog neprikladnog čuvanja, kao i konzumiranja hrane koja je promenila svojstva.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Meso i riba
Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ukoliko vam je ostalo ribe od nekog ručka, najduže je možete čuvati dan i po, i to u frižideru.

Pročitajte i… Namirnice koje regulišu nivo hormona

Članak se nastavlja posle reklama

Meso možete čuvati nešto duže – do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga na terasi ili u ostavi, gde tokom dana temperatura može narasti.

Sve ostatke koje ostavite u frižider, najbolje je držati na gornjoj polici, gde je ujedno u frižider najhladniji.

Sosovi
Oni mogu biti opasni, naročito usled međusobne kontaminacije (npr. ako istom viljuškom ili kašikom dodirujete meso, pa ona ponovno ide u umak). Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto važi i za francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneya, ističe mikrobiolog dr. Martin Goldberg sa Univerziteta Trent.

Članak se nastavlja posle reklama

Povrće
Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam naškoditi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira – njega je najbolje pojesti u roku od dva dana. Želite li da ubijete moguće gljivice na povrću, uvek ga možete podgrejati – ali samo jednom, na temperaturi iznad 60 Celzijusa oko 10 minuta.

Tagovi: