Kako bezbedno otopiti meso?
Evo kako bezbedno otopiti meso, a da u isto vreme taj metod bude i brz? Uz pomoć ovih saveta, moguće je postići i jedno i drugo.
Sigurno vam se makar jednom desilo da ste zaboravili da izvadite zamrznuto meso i da tog dana ne znate šta da spremite za ručak. Ipak, moguće je odmrznuti meso, a da ono bude i bezbedno i brzo spremno za kuvanje. Evo i kako.
Kako bezbedno otopiti meso?
Najbezbedniji i najbolji način da otapamo meso onaj kada ga ostavimo u frižideru preko noći. Morski plodovi i živinsko meso mogu da tako odmrznuti ostanu u frižideru još dan ili dva, dok crveno meso (govedina, svinjetina, jagnjetina) otopljeni u frižideru mogu da stoje i do pet dana. A koje su druge bezbedne metode?
Pročitajte i… Da li je zamrznuto voće i povrće zdravo?
Mikrotalasna
Ovaj metod idealan je za manje komade mesa, kao što su piletina. U mikrotalasnoj meso se otopi u proseku za 10 minuta.
Hladna voda
Bez mikrotalasne, držanje mesa u hladnoj vodi može da ubrza proces odmrzavanja. Stavite mesto u plastičnu kesu, dobro je zatvorite i potopite u činiju s hladnom vodom. Menjajte vodu na svakih 30 minuta.
Pročitajte i… Lako do pravilne ishrane
Može li se spremati zamrznuto meso?
Verovali ili ne, sasvim je bezbedno kuvati ili pržiti zamrznuto meso. Jedino što će vam biti potrebno više vremena (i to za 50% više). Izbegavajte da smrznuto meso kuvate na tihoj vatri jer će se predugo otapati i može biti nebezbedno za konzumiranje.