Kako da jedemo više đumbira: Ideje za superukusne obroke i naptike
Ovaj ljutkasti koren često se spominje kao superhrana, a mi otkrivamo kako da jedemo više đumbira…
Doručak jeste najzdraviji obrok, ali često nam bude jednolik i monoton. Osim ukoliko u njega ne uvrstimo i đumbir. Ovaj korenak ima brojne zdravstvene koristi, od lečenja mučnine do smanjenja upala mišića. I lako se može uvrstiti u svaki obrok.
Bilo da ste za kremasti puter ili začinjeniju kafu, u nastavku vam donosimo ideje kako da uvrstite đumbir u svoj dnevni meni.
Kako da jedemo više đumbira?
Začinite jutarnju kafu
Kafa i đumbir predstavljaju supermoćni duo koji se bori protiv slobodnih radikala. Kafa je jedan od najvećih izvora antioksidanata. U svoj jutarnji napitak sipajte pola kašičice đumbira u prahu i uživajte u ovoj zdravoj eksploziji ukusa.
Pročitajte i… Zašto je korisno da jedemo đumbir?
Dnevna doza vitamina C
Čaj od đumbira je veoma popularno piće u hladnim zimskim danima. Ali pored toga što nas greje, ovaj čaj smanjuje mučninu, bilo da je u pitanju mučnina usled bolesti, tokom vožnje ili zbog trudnoće. Uz to, bogat je C vitaminom, pa se može piti i tokom cele godine. Narendajte svež đumbir i supenu kašiku sipajte u ključalu vodu. Ostavite da se kuva još pet minuta, procedite i to je-to.
Slatki doručak
Đumbir u prahu može biti idealan dodatak omiljenom pekmezu, džemu ili slatkom namazu. Đumbir možete pomešati i s medom ili puterom od kikirikija (ili drugog orašastog voća).
Antiupalna činija žitarica
Ukoliko za doručak jedete musli, ovsene pahuljice ili druge žitarice, dodavanjem đumbira u prahu u potpunosti ćete promeniti ukus. Naš predlog jeste da u ovsene pahuljice dodate kokosovo mleko, kašiku meda i pola kašike đumbira u prahu. Započnite dan bombom zdravlja.
Smutiji
Ukoliko ujutro pijete smuti, začinite ga đumbirom, bilo u prahu ili svežim, narendanim. Đumbir se odlično slaže uz španat, citrusno voće i banane, pa isprobajte upravo ovakav miks.