Kako da spremite krompir sa manje kalorija: Ideje za ukusne obroke

by | maj 26, 2022
kako da spremite krompir sa manje kalorija

Predstavljamo vam ideje kako da spremite krompir sa manje kalorija, a da obrok bude i ukusan i zdrav.

Krompir već godinama ima lošu reputaciju u ishrani, odnosno, otkad su svi „prešli“ na zdravu ishranu. Ali, krompir je na „crnu listu“ namirnica koje ne treba konzumirati dospeo ni kriv ni dužan.

Sve štetne posledice korišćenja krompira u kuhinji nemaju nikakve veze sa ovim povrćem samim po sebi, već isključivo sa načinom njegove pripreme.

Kada znate kako na pravim način da koristite krompir u ishrani, on je u stvari prilično zdrava namirnica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Becca | Fork in the Kitchen (@forkinthekitchen) on

Članak se nastavlja posle reklama

Kako da spremite krompir sa manje kalorija

Evo kako da krompir učinite laganijim, manje masnim i manje kaloričnim.

– Napravi čips u rerni! Kuvajte oguljene cele krompire 5 minuta u vodi. Izvadite ih, iscedite i isecite na kriške poput debljeg čipsa.

Umutite jedno belance pa čips uvaljajte u njega. Istresite višak.

Članak se nastavlja posle reklama

Raširite krompir na pleh prekriven papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 200°C pa pecite 35 minuta. Možda će vam u početku nedostajati onaj intenzivni ukus industrijskog čipsa, ali dajte šansu i ovome. Ukusan je i zdrav!

Pire bez margarina. Napravi pire samo sa mlekom i to onim s malo masnoće. Ukus vam se čini previše jednostavan? Mleko onda zameni sa pavlakom, ali isto sa ono koja ima manje masnoće.

Članak se nastavlja posle reklama

– Zdraviji pečeni krompir. Želite da pečeni krompir upije što manje masnoće, nemojte ga stavljati sirovog u pleh s mesom. Krompir isecite na kriške i prvo skuvajte. Kad je skuvan (i lepo se napio vode), tada ga ubacite u masnoću od pečenog mesa. Biće masan samo spolja, neće se napiti masti.

Još bolje, ispecite ga odvojeno, samo s dodatkom maslinovog ulja i soli. I ne brinite, i prethodno skuvan krompir može biti savršeno hrskav!

Punjeni krumpir. Da li volite da jedete pečene kriške krompira (krompir u ljusci isečen na pola i pečen u rerni)? Svi znamo da je najukusnija stvar na njima punjenje – izrendan sir, parmezan, pavlaka, maslac… ili sve to pomešano. E, tu moramo da kažemo stop. Umesto visikokaloričnih sireva odlučite se za kravlji sir ili jogurt, a ukus dopunite začinima: biberom, ljutom paprikom, vlascem, limunovim sokom…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Healthy Family Project (@healthy.family.project) on

Isprobajte i… Zapečeni punjeni krompir

lepotaizdravlje.rsPanagiotis Kyriakos/iStock/Getty Images Plus via Getty Images