Gastro

Kako da spremite krompir sa manje kalorija: Ideje za ukusne obroke

by Liz

26.05.2022.
kako da spremite krompir sa manje kalorija
kako da spremite krompir sa manje kalorija
Close up studio shot

Predstavljamo vam ideje kako da spremite krompir sa manje kalorija, a da obrok bude i ukusan i zdrav.

Krompir već godinama ima lošu reputaciju u ishrani, odnosno, otkad su svi „prešli“ na zdravu ishranu. Ali, krompir je na „crnu listu“ namirnica koje ne treba konzumirati dospeo ni kriv ni dužan.

Sve štetne posledice korišćenja krompira u kuhinji nemaju nikakve veze sa ovim povrćem samim po sebi, već isključivo sa načinom njegove pripreme.

Kada znate kako na pravim način da koristite krompir u ishrani, on je u stvari prilično zdrava namirnica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Becca | Fork in the Kitchen (@forkinthekitchen) on

Kako da spremite krompir sa manje kalorija

Evo kako da krompir učinite laganijim, manje masnim i manje kaloričnim.

– Napravi čips u rerni! Kuvajte oguljene cele krompire 5 minuta u vodi. Izvadite ih, iscedite i isecite na kriške poput debljeg čipsa.

Umutite jedno belance pa čips uvaljajte u njega. Istresite višak.

Raširite krompir na pleh prekriven papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 200°C pa pecite 35 minuta. Možda će vam u početku nedostajati onaj intenzivni ukus industrijskog čipsa, ali dajte šansu i ovome. Ukusan je i zdrav!

Pire bez margarina. Napravi pire samo sa mlekom i to onim s malo masnoće. Ukus vam se čini previše jednostavan? Mleko onda zameni sa pavlakom, ali isto sa ono koja ima manje masnoće.

– Zdraviji pečeni krompir. Želite da pečeni krompir upije što manje masnoće, nemojte ga stavljati sirovog u pleh s mesom. Krompir isecite na kriške i prvo skuvajte. Kad je skuvan (i lepo se napio vode), tada ga ubacite u masnoću od pečenog mesa. Biće masan samo spolja, neće se napiti masti.

Još bolje, ispecite ga odvojeno, samo s dodatkom maslinovog ulja i soli. I ne brinite, i prethodno skuvan krompir može biti savršeno hrskav!

Punjeni krumpir. Da li volite da jedete pečene kriške krompira (krompir u ljusci isečen na pola i pečen u rerni)? Svi znamo da je najukusnija stvar na njima punjenje – izrendan sir, parmezan, pavlaka, maslac… ili sve to pomešano. E, tu moramo da kažemo stop. Umesto visikokaloričnih sireva odlučite se za kravlji sir ili jogurt, a ukus dopunite začinima: biberom, ljutom paprikom, vlascem, limunovim sokom…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Healthy Family Project (@healthy.family.project) on

Isprobajte i… Zapečeni punjeni krompir