Kako da znate koja čokolada je dobra za zdravlje?!
Potraga za dobrom čokoladom može biti krajnje izazovna zbog lakog zavaravanja sa sjajnom ambalažom i lažnim tvrdnjama proizvođača.
Znajući kako da prepoznate kvalitetnu čokoladu, redukovaćete nivo stresa, ali i učiniti korak više ka poboljšavanju zdravstvenog stanja budući da tamna čokolada ima brojne zdravstvene blagodati.
Pročitajte i… Slobodno uživajte: 15 razloga zašto treba da jedete čokoladu svaki dan
O blagodetima koje ljudskom organizmu donosi kvalitetna čokolada govori istraživanje sprovedeno na 25.000 ispitanika koji su dnevno jeli 100 grama visokokvalitetne čokolade. Tada je pokazano da su te osobe znatno smanjile rizik od srčanih bolesti i udara.
Kako da znate koja čokolada je zdrava za vas pogledajte na sledećim stranama…
1. Veća gorčina, veći kvalitet
Termin „tamno“ za čokoladu nije regulisala svetska prehrambena administracija, zato se čokolada može nazivati tamnom čak i kad to nije. Iz zdravstvene perspektive, prilikom kupovine tamne čokolade, za razliku od mlečne ili bele čokolade, dobijate veću koncentraciju flavonoida i polifenola – antioksidansa koji se bore sa slobodnim radikalima povezanih s bolešću.
Pročitajte i… Smršajte bez mnogo muke: Ove namirnice ubrzavaju metabolizam
Zanimljivo je da se pokazalo kako tamna čokolada sadrži znatno više antioksidansa od borovnica. Zato čitajte deklaracije i birajte one s visokim procentom kakaoa, a da biste iskoristili zdravstvene dobrobiti čokolade, odlučite se za onu koja u sebi sadrži 70 odsto kakaoa.
2. Kakao puter
Dobra masnoća u kvalitetnoj čokoladi zove se kakao puter i on je izvor stearinske kiseline koja je dobra za srce. Izbegavajte lažne čokoladne proizvode koje proizvođači pokušavaju da vam podmetnu kao prave. Proizvodi kojima na listi sastojaka stoji natpis „delimično hidrogenisano“ jesu oni koje treba da izbegavate. Ove trans masti direktno su povezane s bolestima srca.
Pročitajte i… I čokolada je na listi: Top 15 najzdravijih namirnica na svetu
3. Birajte manja pakovanja
Većina ljudi može da priušti malo dnevno uživanje u tamnoj čokoladi. Naime, nakon što su žene sa istorijom srčanih udara nedeljno jele jedan do dva obroka od kvalitetne čokolade, pokazalo se da su smanjile rizik od hospitalizacije zbog zastoja rada srca za 32 odsto u odnosu na one koji su nedeljama konzumirali određene količine slatkiša, navodi se u studiji objavljenoj u naučnom časopisu „Heart Circulation“.
Pročitajte i… Na radost svih: Čokolada leči kašalj
Po pitanju čokolade preporučuje se izbegavanje prekomerne količine tako što ćete birati pojedinačno umotane čokolade. Čin skidanja omota s čokolade će vas usporiti i dati vašim hormonima sitosti dovoljno vremena da registruju zadovoljstvo. Kako se navodi u jednoj studiji objavljenoj u časopisu „Appetite“, ljudi u proseku konzumiraju 41 odsto manje kalorija kad žele da jedu umotane grickalice.
4. Manje je više
Kako biste napravili čokoladu potreban vam je kakao, kakao-puter, šećer, a nekad i vanila. Ipak, brojnim proizvođačima čokolada to nije dovoljno. Zbog očigledne navike proizvođača koja uključuje punjenje čokolada dodatnim sastojcima, takve tipove čokoladnih poslastica pokušajte da izbegnete i birajte marke proizvođača koji koriste čiste sastojke.
Pročitajte i… Čokolada protiv starenja: Koža mlađa i do 10 godina?!
5. Dodatak bobica i orašastih plodova
Čaroban proces koji čokolada čini za zdravlje ne počinje u ustima, već u debelom crevu. Novo istraživanje čokoladi pripisuje precizne zdravstvene blagodeti. Kombinujući čokoladu s čvrstim vlaknima koja se nalaze u orašastom i bobičastom voću vi ćete podstaći zdravstvene prednosti čokolade.
Pročitajte i… Crna čokolada nije kaloričnija od mlečne čokolade?