Kako nas je Poljska apsolutno očarala svojom kuhinjom

by | januar 30, 2017

Smacznego!- Tako će vam reći „prijatno“ ako se nađete u Poljskoj i – zaista ćete uživati u svakom zalogaju.

Recepte priredili: Joanna Budišin, Adriana Vitezović i Hanna Drljača, Ambasada Republike Poljske

Foto: Guliver/Getty Images

U poljskoj kuhinji prepliću se razni uticaji – nemački, jevrejski, ruski, češki, jermenski, tatarski i litvanski. Upravo zato jedno isto jelo u izvedbi domaćica iz različitih regiona Poljske – Pomorja, Mazovije ili Malopoljske – može da oduševi tananim razlikama u ukusu.

Članak se nastavlja posle reklama

U poslednje vreme „umetnost kuvanja“ u Poljskoj doživljava preporod. Kulinarski blogovi, sajmovi, festivali, prezentacije kuvanja i drugi gastronomski događaji postali su vrlo popularni među Poljacima, koji su inače u svetu čuveni po suhomesnatim proizvodima, kobasicama, kačkavalju i slatkišima.

S obzirom na to da je Poljska jedan od najvećih izvoznika jabuka u svetu, ne iznenađuje podatak da su one veoma zastupljene u domaćoj kuhinji. Kuvaju se, prže, griluju, rendaju, suše, čak se dodaju hlebu, salatama i svinjskoj masti.

Foto: Guliver/Getty Images

Članak se nastavlja posle reklama

Kao i u Srbiji, ovde srećemo marinirano i ukiseljeno povrće (gljive, pečurke, kupus, krastavce), a neka jela veoma su slična našim, na primer podvarak (polj. bigos), sarme (gołąbki), pohovane šnicle (kotlety schabowe), pileća supa (rosół), knedle (kluski, knedle, pyzy). Ipak, postoje brojna jela koja nisu poznata srpskim gurmanima.

Makowiec – popularna štrudla s makom

Članak se nastavlja posle reklama

Poljska trpeza obiluje supama i čorbama – onim od pasulja, pečuraka, gljiva, kupusa, paradajza, konjskog zelja (štavlja), krastavca, cvekle, a tu su i żurek (kisela čorba od ražanog brašna) i chłodnik (čorba od cvekle i drugog povrća koja se služi hladna, uz kiselo mleko ili jogurt). Poljaci umeju od bilo koje namirnice napraviti čorbu. Pored nadaleko poznatih piroga ili šnicle s kupusom i krompirom, omiljena glavna jela su im riba (pečena, pržena, kuvana na pari, dimljena, marinirana), razne vrste kuvanog testa (kopytka, pyzy, knedle, kluski), koja mogu biti slatka ili slana, pljeskavice od krompira (placki ziemniaczane), bilo slatke ili slane, kaša od heljde, koja se služi uz gulaš ili sos, i palačinke sa slatkim, mladim sirom.

Rezanci s makom (kluski z makom)

Foto: Poljska ambasada

Sastojci:
500 g testenine/rezanaca (najbolje taljatela), 50 g rastopljenog maslaca, 250 g mlevenog maka (ukoliko je suv treba ga potopiti u vrelo mleko), šećer, med, vanil-šećer, jedna kašika maslaca, 50 g suvog grožđa.

Priprema:
Ukoliko sami pripremamo mak, treba ga prvo potopiti, pa skuvati, potom osušiti i nekoliko puta samleti ili potopiti u vrelo mleko. Mak treba da upije mleko i da ostane samo vlažan. Kad se ohladi, izmešati ga s maslacem, šećerom, medom, vanil-šećerom i suvim grožđem. Podgrejati.

Članak se nastavlja posle reklama

Smesu služiti odvojeno ili je izmešati s testeninom prelivenom otopljenim maslacem.

 

Tagovi: